esva

La consellera de Justícia informa la Sala de Govern del TSJCV sobre el projecte de rehabilitació del Palau de Justícia

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha mantingut recentment una reunió amb la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) per a explicar als seus membres els detalls del projecte bàsic de rehabilitació de la Real Casa de la Duana de València, seu de l’Alt Tribunal Valencià, abans conegut com a Palacio de Justícia.

La renovació integral de la seu del Tribunal Superior de Justícia suposa una inversió de més de 24,3 milions d’euros i la previsió és que les obres comencen en el primer trimestre de 2021 i concloguen en el primer trimestre de 2024. En aquest sentit, no sols es renovarà i modernitzar un edifici històric, sinó que s’adequarà a les necessitats i funcions de l’Alt Tribunal, tenint molt en compte, a més, que cada dia treballen en els seus 11.000 metres quadrats més de mig miler de persones, entre elles, tota la cúpula del poder judicial en la Comunitat Valenciana, va informar la titular de Justícia.

La Real Casa de la Duana de València és un edifici de 261 anys d’antiguitat. Ha servit, -a més de per al que va ser concebut en temps de Carles III- com a fàbrica de tabacs des de 1828 i, des de fa més d’un segle (1914), com Palacio de Justícia. Està catalogat com a Monument Històric-Artístic Nacional i Bé d’Interés Cultural segons la legislació autonòmica. “Estem, -va recordar la consellera-, davant un immoble que gaudeix del més alt nivell de protecció el que obliga a ser especialment acurats en una intervenció que, d’altra banda, és molt necessària”.

L’edifici té problemes estructurals causats per la humitat que ha afectat, sobretot, a les bigues de fusta i també d’instal·lacions de subministrament d’energia, aigua i climatització el que afectava les condicions de treball i als usuaris. El projecte de rehabilitació també aposta per eliminar elements afegits al llarg dels anys que no tenen cap valor patrimonial, arquitectònic ni funcional.

A més, “la singularitat de l’edifici ens ha obligat a ser especialment escrupolosos amb tot el projecte i, també, hi ha hagut que considerar que l’activitat de l’Alt Tribunal no pot parar-se”, va afirmar la consellera. Per aquest motiu el primer fóra trobar i habilitar una seu provisional adequada per al TSJ. L’immoble triat va ser l’edifici que un dia va albergar la Conselleria de Governació, al carrer Historiador Chabás de València on el TSJ es va traslladar entre el 8 i el 19 de juliol passats.