El compliment normatiu internacional té una cita ineludible esta setmana. Els dies 11 i 12 de maig se celebra a Madrid el II Congrés Internacional de Compliance. En tan sols dos anys, este esdeveniment s’ha convertit en una referència i nternacional en la matèria. En definitiva es tracta d’una cita en què es congregaran tots els professionals que vullguen estar al dia en el compliment de les normatives.
En general, durant dos jornades es tractarà el més rellevant d’un nou marc normatiu de gran transcendència per al professional jurídic, sobretot arran de les recents modificacions del Codi Penal, que establix la necessitat que els òrgans d’administració de les empreses adopten mesures de vigilància i control. En este punt de trobada de l’univers Compliance, es donaran cita ponents i directors de gran prestigi que compartiran experiències i coneixements amb més de 800 participants.
Entre els objectius que perseguix este congrés estan: Conéixer de primera mà les experiències d’altres països en matèria de Compliance; escoltar la visió dels representants de supervisors europeus i americans sobre la responsabilitat de Compliance; comparar les pràctiques judicials relacionades amb els programes de Compliance en les distintes jurisdiccions; conéixer els estàndards internacionals en matèria de Compliance; o aprofundir en les pràctica contra el suborn i la corrupció impulsades pels organismes internacionals.
El ministre de Justícia, Rafael Catalá Polo, serà l’encarregat d’inaugurar el Congrés, junt amb Javier Moscoso del Prado, president del Consell Editorial de Thomson Reuters i per Silvia Enseñat, presidenta d’ASCOM, entitats organitzadores de l’esdeveniment. A continuació, el fiscal General de l’Estat, José Manuel Maza Martín, procedirà a la lectura magistral Compliance en l’entorn de la Justícia del segle XXI.
Entre altres ponents de reconegut prestigi, cal destacar les ponències del fiscal Anticorrupció, Alejandro Luzon, que dissertarà sobre Compliance com a factor clau en la lluita contra la corrupció, o d’Andrés Martínez, magistrat de la Sala II (Penal) del Tribunal Suprem, que refexionará sobre la influència internacional en la interpretació judicial del Compliance. De fet, una de les principals característiques del Compliance és la seua dimensió internacional, ja que el seu compliment transcendix els marcs normatius dels Estats. Per este motiu són diversos els experts internacionals que intervindran en el Congrés, com la directora de la Unitat Especialitzada Anticorrupció de la Fiscalia de Xile, Marta Herrera Seguel o la responsable de l’Oficina Anticorrupció d’Argentina, Laura Alonso.