Els 4.696 advocats del Torn d’Ofici de la Comunitat Valenciana atenen en 2019 quasi 280.000 assumptes de Justícia Gratuïta de ciutadans

  • Els Col·legis d’Advocats de la Comunitat Valenciana van atendre 278.431 assumptes de Justícia Gratuïta durant 2019
  • Dels diferents serveis d’Assistència Jurídica Gratuïta, més de 192.000 són del Torn d’Ofici i quasi 82.000 corresponen a l’Assistència Lletrada al Detingut
  • El Servei de Violència de Gènere va atendre en 2019 més de 4.100 assumptes amb un augment del 21,5% respecte a 2018
En ocasió de la celebració del Dia de la Justícia Gratuïta el pròxim 12 de juliol, el Consell Valencià de Col·legis d’Advocats (CVCA), atesos els resultats del XIV Informe de l’Observatori de Justícia Gratuïta elaborat pel Consell General de l’Advocacia Espanyola, exposa la situació de la Justícia en la Comunitat.
Els Col·legis d’Advocats de la Comunitat Valenciana van atendre 278.431 assumptes de Justícia Gratuïta durant 2019 el que suposa un increment del 1,3% respecte a 2018 quan els lletrats i lletrades del servei d’Assistència Jurídica Gratuïta van gestionar 274.790. Cal tindre en compte que cadascun dels més de 108.900 expedients remesos pels Col·legis d’Advocats de la Comunitat Valenciana a les respectives Comissions d’Assistència Jurídica Gratuïta ha pogut generar diversos assumptes a causa de la interposició de recursos, la presentació d’incidents processals, la generació de nous procediments…
Tenint en compte els diferents serveis d’Assistència Jurídica Gratuïta més de 192.000 són del Torn d’Ofici amb un increment del 0,6% respecte a 2018; mentre que quasi 82.000 corresponen a l’Assistència Lletrada al Detingut, un 2,3% més que l’any anterior. El Servei de Violència de Gènere va atendre en 2019 més de 4.100 assumptes amb un augment del 21,5% respecte a 2018.
La inversió en Justícia Gratuïta
A la Comunitat Valenciana s’ha realitzat una inversió en Justícia Gratuïta de 37 milions d’euros. Per davant d’aquesta, es troba Catalunya que, com és habitual any rere any, és la comunitat autònoma que més inverteix en Justícia Gratuïta amb 58 milions d’euros. A continuació, es troba Andalusia amb 46,4 milions d’euros i el tercer lloc l’ocupa Madrid amb 44,8 milions d’euros. Aquestes tres comunitats autònomes acaparen el 52% de les inversions totals de tota Espanya en Justícia Gratuïta.
Més advocades que advocats en Violència de gènere
Com ja hem assenyalat anteriorment, el servei de Violència de Gènere va atendre en 2019 més de 4.100 assumptes amb un augment del 21,5% respecte a 2018, a la Comunitat Valenciana.
El nombre d’advocats i advocades adscrits a la Comunitat Valenciana al Torn d’Ofici a 31 de desembre de 2019 era de 4.696, amb un lleu augment respecte a 2018 quan hi havia 4.666 lletrats i lletrades prestant el Servei d’Assistència Jurídica Gratuïta.
El nombre d’advocades adscrites a la Comunitat Valenciana a Violència de Gènere representa el 58% del total amb 920 lletrades mentre que hi ha 662 advocats inscrits en aquest servei.
Expedient electrònic de Justícia Gratuïta en la Comunitat València i resta d’Espanya
En 2019 la Comunitat Valenciana va generar 106.147 expedients electrònics. Per davant es troba Andalusia, que va ser la Comunitat Autònoma que més expedients electrònics va generar amb 153.031 sol·licituds, seguida de Madrid amb 107.707. A Catalunya es van tramitar 84.285 expedients a través de les corporacions col·legials.
Per al CVCA continua sent prioritari dignificar l’Advocacia dedicada a la Justícia Gratuïta
El Consell Valencià de Col·legis d’Advocats continua lluitant perquè es reconega el paper fonamental que exerceixen els advocats i advocades del Torn d’Ofici, demostrat amb escreix en aquests moments a causa de la crisi sanitària per la pandèmia de la COVID-19.
En aquest sentit, cal destacar que tant la Conselleria com el Consell Valencià han dut a terme totes les actuacions necessàries perquè es complisca el cobrament puntualment dels honoraris corresponents als advocats que presten servei en el Torn d’Ofici, tal com ha succeït en l’últim any.
Actes en els diferents Col·legis d’Advocats de la Comunitat Valenciana per la celebració del Dia de la Justícia Gratuïta i el Torn d’Ofici
 
Alcoi
El Col·legi d’Advocats d’Alcoi emetrà un manifest pel Dia de la Justícia Gratuïta en suport al Torn d’Ofici i en defensa de la prestació d’aquest servei i dels lletrats i lletrades que han estat treballant en defensa dels drets de la ciutadania durant la crisi sanitària provocada per la pandèmia.
Alzira
L’acte que celebrara el Col·legi d’Advocats d’Alzira per el “Dia de la Justícia Gratuïta i del Torn d’Ofici” és el dilluns dia 13 de juliol a les 13.00 hores en l’entrada de l’edifici dels jutjats situats en la Plaça del Sufragi- 9, on el Col·legi d’Advocats d’Alzira té la seua seu, es farà una concentració on es mostrarà la pancarta del Dia de la Justícia Gratuïta i es llegirà un Manifest. A l’acte s’ha convocat a la premsa, lletrats i membres de la Junta de Govern d’aquest Col·legi.
Castelló
El Col·legi d’Advocats de Castelló commemora el Dia de la Justícia Gratuïta i el Torn d’Ofici a activitats enfocades a donar difusió a aquest dia assenyalat a través de Xarxes Socials, donada la situació de pandèmia que patim en la que es desaconsella la realització d’actes de caràcter presencial.
En el cas de l’Agrupació de Joves Advocats de Castelló es procedirà a difondre un vídeo en els seus comptes d’Instagram, Facebook i Twitter llegint el manifest elaborat per la Comissió del Torn de la Confederació Espanyola d’Advocacia Jove. El vídeo comptarà amb la col·laboració de dos membres de la Junta Executiva del ICACS, el degà, Manuel Mata i Tomás Brea Rambla.
A més, també amb motiu del Dia de l’Assistència Jurídica Gratuïta i del Torn d’Ofici s’han elaborat unes màscares, amb les quals es realitzarà un concurs a través de les seues xarxes socials entre tots els agrupats i agrupades de AJA Castelló.
Elx
Divendres que ve dia 10 de Juliol, a les 12.30 del seu matí, i emmarcat en els actes commemoratius del Dia de la Justícia Gratuïta i del Torn d’Ofici que se celebra el dia 12 de Juliol, tindrà lloc en la Sala d’actes del Col·legi d’Advocats d’Elx un senzill homenatge als advocats integrants de la LLISTA VOLUNTÀRIA DE RESERVA DE LLETRATS DE GUÀRDIA COVID19 posada en marxa el passat 16 de març amb motiu de la pandèmia.
La resposta dels 47 companys que de manera altruista i desinteressada es van adscriure voluntàriament en menys de 24 hores a aquesta llista, va evidenciar tant un inqüestionable esperit solidari, com un alt sentit del deure, posant en valor labor de l’advocacia en defensa dels drets dels ciutadans, garantint la defensa en uns moments de gran incertesa, com els viscuts especialment a l’inici del confinament.
La llista va nàixer amb el propòsit de cobrir quantes baixes es pogueren produir en les llistes d’advocats d’ofici d’assistència a detinguts, per raons sanitàries. La llista ha operat durant l’estat d’alarma, i es mantindrà vigent fins que acabe l’excepcional situació que vivim.
L’Assistència Juridica Gratuïta ha constituït i continua constituint la principal garantia d’un dret de defensa universal, garantia que és possible i es fa efectiva, fins i tot en moments de crisi sanitària, gràcies a l’actitud decidida i el compromís professional d’advocats com els 47 integrants d’aquesta llista als quals es ret homenatge.
Donades les actuals circumstàncies sanitàries, i les necessàries mesures de distanciament social, aquest serà l’únic acte presencial a commemoració del Dia de la Justícia Gratuïta i el Torn d’Ofici que celebre el Col·legi d’Advocats d’Elx. A més, ens unirem a la campanya de difusió que, d’aquest dia, i de les reivindicacions en defensa de la Justícia Gratuïta i del Torn d’Ofici, es realitzarà des del Consell General de l’Advocacia Espanyola a través de RRSS i mitjans de comunicació.
Orihuela
El Col·legi d’Advocats d’Orihuela celebrarà el Dia de la Justícia Gratuïta i del Torn d’Ofici exposant pancartes commemoratives per aquest dia en llocs rellevants de les ciutats d’Orihuela i Torrevieja. Així mateix, al balcó de la seu col·legial es col·locarà la bandera commemorativa. Tot això serà compartit a més en les xarxes socials del Col·legi.
Sueca
El Col·legi d’Advocats de Sueca se suma a la campanya del Consell General de l’Advocacia Espanyola per a commemorar el Dia de la Justícia Gratuïta i del Torn d’Ofici, tant en la seua pàgina web com en xarxes socials i altres suports.
València
Com a part de les accions previstes per a commemorar aquesta data tan especial, els diputats/-as encarregats de Torn d’Ofici en la Junta de Govern i els membres de la Secció del Col·legi, han organitzat una concentració divendres que ve 10 de juliol a la Ciutat de la Justícia de València – a les portes del Jutjat de Guàrdia a les 9’30h.-, a la qual estan convidats tots i totes les que vulguen unir-se a la iniciativa. L’objectiu és visibilitzar la labor de l’Advocacia del Torn d’Ofici.
Un fet que, com diem, ha quedat palés durant l’estat d’alarma, en què els advocats i advocades han continuat treballant en primera línia, atesos els detinguts i a les víctimes de delictes, en els Centres Penitenciaris, en els Centres d’Internament d’Estrangers, i en els Serveis d’Orientació Jurídica, que assessoren a tots aquells ciutadans i ciutadanes que necessiten dels seus serveis.
Encuestra de Metroscopia (a nivell nacional): 700.000 ciutadans preveuen acudir al jutjat per la COVID
L’avaluació de l’Assistència Jurídica Gratuïta entre les persones que han fet ús d’ella és altament satisfactòria, segons les dades obtingudes de l’enquesta entre ciutadans i usuaris de la Justícia Gratuïta realitzada per Metroscopia per al XIV Observatori de Justícia Gratuïta. El 80% dels ciutadans considera que la dedicació de l’advocat que es va ocupar del seu cas va ser “molt bona” o “bona”, mentre que un 81% avalua positivament l’atenció i l’assessorament rebuts del Col·legi d’Advocats al qual va correspondre el seu cas.
Un 2% dels espanyols (700.000 ciutadans), segons les dades d’aquest sondeig, manifesta la seua intenció de presentar en els pròxims mesos reclamacions davant els tribunals per decisions o per episodis relacionats amb l’epidèmia de coronavirus. El 84% dels espanyols pensa que serà molt difícil que els tribunals aconseguisquen recuperar els retards en el seu funcionament acumulats en aquests mesos últims. Una situació que, segons l’opinió ciutadana, podria tindre repercussions importants per a la nostra Justícia en l’immediat futur.