La clausura del curs de Mediació Civil del ICALI emfatitza la necessitat d’acords extrajudicials enfront del col·lapse de la Justícia

-“Si volem una societat que viva en pau hem de potenciar les solucions que pacifiquen les relacions quan hi ha un conflicte”, afirma la magistrada i responsable de mediació en el Consell General del Poder Judicial Ana María Carrascosa, encarregada de tancar la formació.
 
-El curs s’ha impartit quasi de manera íntegra telemàticament, consta de 150 hores i habilita per a exercir com a mediador.
L’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia d’Alacant (ICALI) ha culminat divendres passat la V edició del Curs de Mediació Civil, Mercantil i de Trànsit que s’ha impartit quasi íntegrament online a conseqüència de la crisi generada pel COVID-19.
La magistrada i responsable de la implantació, supervisió i desenvolupament dels programes de Mediació Intrajudicial en el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Ana María Carrascosa, ha oferit la lliçó magistral de clausura d’aquest curs, que ha comptat amb una trentena d’estudiants i que consta de 150 hores de formació. Aquesta formació és habilita per a ser mediador, segons exigeix la Llei 5/2012, de 6 de juliol.
En aquesta clausura han participat el degà del ICALI, Fernando Candela Martínez, i el diputat sisé i coordinador del curs, Miguel Ángel Martínez Martínez, i la tresorera i mediadora, Catalina Alcázar Soto.
En aquesta última jornada, Carrascosa ha abordat com ha de ser la relació entre la mediació i els tribunals, com ha de treballar-se en la pràctica i quin reflex ha de tindre en la legislació. “La mediació és, dins dels ADR (Resolució Alternativa de Conflictes, en les seues sigles en anglés «Alternative Dispute Resolution») l’està més regulada als països del nostre entorn, un mandat que Espanya ha assumit i que cal portar a la pràctica. Encara que això és així, està demostrat que quant menys rígida siga aqueixa regulació millor resultat ofereix. En cas contrari, acabem fent com el procediment legal i no som capaços de donar respostes adaptades”, ha assenyalat la magistrada.
La mediació i el COVID-19
El paper de la mediació com una eina que alleuge el col·lapse judicial que s’aveïna en els pròxims mesos també ha sigut abordat en aquesta ponència. “El principal problema que té la mediació és que no es coneix, una vegada que es coneix la gent repeteix. Si el conflicte és adequat per a ser tractat en mediació evidentment donem la millor resposta possible”, ha recordat Carrascosa. “En aquest moment on es preveu un col·lapse en la jurisdicció, augment de conflicte de molts tipus i molts d’ells amb gran component no legal sinó emocional veiem com una sentència no arribarà a compensar als qui han patit, per exemple, la pèrdua d’un familiar”, ha reflexionat la magistrada.
En aquest sentit, Carrascosa ha advocat per un “esforç col·lectiu” per aconseguir acords que tinguen en compte les necessitats de les parts. “Durant el període més virulent de la pandèmia tothom tenia molt clar que s’havia d’anar a solucions consensuades. No obstant això, en la mesura que anem eixint del forat la gent tendeix a tornar a les seues posicions còmodes de sempre. Cal pensar que igual aconseguim una sentència a favor, però, per exemple, si descapitalitzem a determinades empreses no podrem executar aquesta fallada perquè no hi haurà diners”, ha manifestat.
Justícia més àmplia
La responsable dels programes de mediació en el CGPJ ha puntualitzat que “hem de traslladar que amb ple respecte als drets consolidats per la ciutadania hi ha un esforç col·lectiu que cal fer. La ciutadania ha de saber que forma part d’una societat democràtica avançada, madura, amb capacitat d’exercir aqueixos valors i capaç d’arribar sola a les bones decisions. Si volem una societat que viva en pau hem de potenciar les solucions que pacifiquen les relacions quan hi ha un conflicte. La jurisdicció és una manera pacífica de resoldre conflictes, però no els pacifica, perquè parlem de «un guanyar-perdre» i algú sempre es veu perjudicat”.
“A través de la mediació arribem a solucions que necessita una part i l’altra és capaç de donar i a més es tracta d’un procediment que afavoreix la participació ciutadana en la justícia i la fa més demòcrata, per la qual cosa no sols parlaríem de la justícia dels tribunals sinó d’una cosa molt més àmplia”, ha conclòs la magistrada.
Formació ICALI
La magistrada Carrascosa, una de les majors expertes a mètodes alternatius de resolució de conflictes, ha destacat la trajectòria que aconsegueix la formació en mediació realitzada pel ICALI: “Es tracta d’una formació molt ben pensada, concorde al que van necessitant els col·legiats i col·legiades i que a més s’ha enriquit amb les pràctiques i el treball del propi Institut de Mediació del ICALI, que ha aconseguit un bon percentatge d’acords el que reflecteix que els professionals que realitzen aquests cursos saben fer el seu treball”.