La ciutat de València acollirà el Congrés Internacional de Drets Humans, organitzat per les Fundacions Mainell i Promoció Social. L’esdeveniment celebra la seua tercera edició, la qual se centrarà en la justícia climàtica, que considera el canvi climàtic una qüestió política i ètica, i no una qüestió estrictament mediambiental.
La justícia climàtica reconeix que les persones més vulnerables i pobres són les que pateixen en major mesura les repercussions del canvi climàtic, malgrat que són precisament les que menor responsabilitat tenen en la crisi.
L’III Congrés sobre Drets Humans reunirà a destacats experts internacionals per a analitzar l’equitat de l’impacte -sovint desproporcionat- que la crisi climàtica té per a les comunitats del nord i del sud; i buscarà solucions per a garantir la justícia social, la igualtat i l’eradicació de la pobresa en les seues múltiples dimensions. Específicament, es reflectiran els impactes actuals i previsibles del canvi climàtic, els drets que es veuen afectats per aquest fenomen, i les estratègies ètiques i tècniques més convenients per a minimitzar les conseqüències.
El programa detallat es pot consultar en la web congresoddhh.mainel.org, en la qual ja estan obertes les inscripcions. Les jornades comptaran amb un espai dedicat a la presentació oral de comunicacions, que es publicaran juntament amb les Actes del congrés. Els resums de les comunicacions hauran de presentar-se abans del 15 de juliol de 2019.
Una crisi ambiental, i de drets
El canvi climàtic agreuja el problema de l’accés a l’aigua, augmenta les fams, inunda territoris on viuen poblacions senceres, multiplica els problemes de salut i deteriora les condicions de vida de moltes regions del món; fins al punt de provocar les migracions forçades de milions de persones per a salvar les seues vides: són els refugiats climàtics. D’altra banda, el cost de combatre el canvi climàtic amb mesures de mitigació i adaptació ha de distribuir-se equitativament d’acord amb les responsabilitats pel que s’ha fet i la capacitat econòmica de cada país.
Per a abordar els problemes generats per aquesta crisi mundial s’han adoptat nombrosos acords internacionals, però no sempre són efectius. Les conseqüències del canvi climàtic són molt variades, i algunes ja són clarament observables. Unes altres poden predir-se a partir dels models i escenaris disponibles. Moltes d’aquestes qüestions tenen un impacte directe en els drets humans que és necessari identificar i revertir.
La Fundació Mainell és una institució privada, independent i sense ànim de lucre, que treballa des de 1990 en cooperació internacional, educació, acció social, i cultura. El congrés, que es duu a terme al costat de la Fundació Promoció Social, ha sigut subvencionat per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica. L’aliança entre les dues entitats sorgeix del convenciment compartit de la necessitat de realitzar activitats de sensibilització com una eina per a impulsar una ciutadania global solidària, responsable i que reconega la igualtat de drets i la dignitat de totes les persones.