25 anys en defensa de la igualtat

L’Agrupació de Dones Advocades d’Alacant (MESTRESSA) del ICALI commemora l’aniversari de la seua fundació en un acte en el qual entrega l’I Premi Igualtat a la professora de la UA Mar Esquembre Cerdà.

La presidenta del Consell General de l’Advocacia Espanyola (CGAE) clausura l’esdeveniment en el qual també s’ha retut homenatge a les antigues presidentes de l’agrupació.

Un objectiu clar, pel qual es lluita i treballa sense descans: la igualtat efectiva entre home i dones. Aquesta premissa ha guiat des del principi la trajectòria de l’Agrupació de Dones Advocades d’Alacant (MESTRESSA) del Col·legi de l’Advocacia d’Alacant (ICALI).

Divendres passat es va celebrar en el Col·legi un acte en commemoració per aquest aniversari, al qual va assistir més de mig centenar de col·legiades i col·legiats, anteriors membres de junta de l’agrupació, així com les seues promotores, membres de Junta de Govern i diferents autoritats. La presidenta del Consell General de l’Advocacia Espanyola, Victoria Ortega Benito, i la presidenta de la Comissió d’Igualtat del CGAE, Marga Cerro González, han acompanyat a l’Agrupació és en aquest emotiu esdeveniment, presidit pel degà, Fernando Candela Martínez, i la presidenta de MESTRESSA, Isabel Moltó Miró.

L’acte va començar amb la ponència magistral de la presidenta del Consell Juridic Consultiu de la Comunitat Valenciana, Margarita Sánchez Soler, Dona i Dret: 25 anys de Democràcia a examen. «És necessari examinar com s’exerceixen els drets de les dones en la pràctica, malgrat els avanços legals, persisteixen barreres socials i culturals que limiten l’exercici ple dels drets de les dones», ha indicat la presidenta del Consell Juridic Consultiu.

Així, ha esmentat com «la discriminació, els estereotips, els rols tradicionals continuen sent obstacles per a la participació activa de les dones en la vida política i pública; la violència de gènere, la bretxa de gènere i la falta de representació en llocs de lideratge són exemples clars de les desigualtats que persisteixen en les societats democràtiques».

I Premi Igualtat MESTRESSA a Mar Esquembre

En el marc d’aquest acte, el *ICALI i MESTRESSA van entregar l’I Premi Igualtat MESTRESSA a la professora titular de Dret Constitucional de la Universitat d’Alacant, Mar Esquembre Cerdà. La presidenta de l’Agrupació ha recordat la prolífera trajectòria d’investigació i militància de la guardonada en favor de la igualtat. «El reconeixement públic al treball de les dones juristes, les que hui formen part de l’agrupació i a les predecessores, és molt important. No sols es fa justícia a aquestes dones, sinó que suposa la manifestació d’aquest Col·legi amb el compromís amb la igualtat efectiva d’homes i dones», ha afirmat Mar Esquembre.

Homenatge a les presidentes

En nom de totes les agrupades que han format part de càrrecs executius i han promogut la creació de MESTRESSA, en aquest esdeveniment s’ha retut homenatge a les quatre anteriors presidentes: Emilia Caballero Álvarez, Concepción Collado Mateo, María García Olcina i Elena Reig Cruañes. Les últimes tres responsables del MESTRESSA han repassat els diferents assoliments de l’agrupació en els seus discursos i van coincidir a assenyalar que els drets de la dona mai s’han de donar per descomptat i van apuntar l’actual risc en la reculada d’avanços en matèria d’igualtat.

«Hem invertit temps i energies a posar nom a una violència i desigualtat que no ho tenien, a traure-les de l’àmbit privat. Aqueixa era la nostra idea, fer ús de l’advocacia, del nostre coneixement del dret per a aqueix fi», ha rememorat la presidenta de MESTRESSA, Isabel Moltó, en les seues paraules. «No podem deixar passar l’ocasió per a manifestar la nostra preocupació per la manca de mitjans de l’Administració de Justícia per a atendre les dones víctimes de violència de gènere i els seus fills o el sobre càstig de les successives vagues», ha reivindicat.

El degà del ICALI, per part seua, ha recordat la fita que va suposar per al Col·legi l’I Premi Igualtat de l’Advocacia Espanyola a l’Agrupació de Dones Advocades del ICALI i ha assenyalat que queden reptes pendents com evitar la comarcalització dels jutjats de violència sobre la dona a Alacant per a garantir que la defensa a les víctimes de violència de gènere siga de proximitat.

La presidenta de l’Advocacia Espanyola va ser l’encarregada de clausurar l’acte i en el seu discurs va subratllar el treball de l’agrupació com a pioneres en la defensa per la igualtat, en l’especialització del torn d’ofici en violència de gènere, en l’activitat formativa i a rebre la distinció d’Igualtat del CGAE.

Font: ICALI