Davant l’èxait del passat any, aquest vam continuar amb el projecte EDUCANT EN JUSTÍCIA, projecte que repetim gràcies a l’ajuda inestimable dels Magistrats de Sueca, Clara España, Alberto Moral, Ana Faus i Lluïa Majordom. Tampoc podem oblidar la col·laboració desinteressada dels agents de la Guàrdia Civil de Sueca. Per al present curs als dos instituts de Cullera, els dos de Tavernes i el de Sueca, s’ha sumat el d’Albalat.
Igual que l’any passat, l’activitat es divideix en dues parts: la primera consistent en una xarrada per part dels Magistrats, que es desplacen als Instituts i, de forma molt didàctica i amena se’ls conta als alumnes les “Aventures i desventures d’un jutge de poble”, de manera que, en acabar, saben que és un partit judicial, un jutjat mixt, que és la instrucció, una autorització d’entrada i registre, un procés de divorci o de reclamació de quantitat, com funciona el Registre Civil o la junta electoral …, a més de conéixer algunes anècdotes o vivències personals.
En finalitzar els Magistrats proposen als alumnes un cas pràctic i, excepte el de jutge, es reparteixen els papers: advocats de l’acusació i la defensa, fiscal, denunciants, denunciats, testimonis, perits… I ací entra el Col·legi, explicant com exercir l’acusació i la defensa, la importància de les proves, com s’estructura el judici…
I, passats uns dies, ve la segona part, amb visita a la Caserna de la Guàrdia Civil de Sueca, on se’ls explica com s’estructura i funciona la Caserna, la seua col·laboració amb la justícia, els diferents grups de treball…
I d’ací, potser al millor de la pràctica: la celebració del judici simulat. Jo animaria a qualsevol que li pique la curiositat a assistir com a públic. És una experiència gratificant, divertida, didàctica, en la qual es veuen les ganes que li posen els alumnes i els Magistrats, perquè el que no presideix el judici, ajuda als alumnes, els “chiven” preguntes, protests, conclusions…
En definitiva, no hi ha millor manera de saber com funciona la justicia, que és un judici, què fa el jutge, el fiscal, els advocats… que participar activament, deixant als alumnes llibertat en la seua estratègia d’acusació i defensa.
Aquest mes de febrero hem dut a terme l’activitat als Instituts Joan Fuster de Sueca i Llopis Marí de Cullera. S’han celebrat tres judicis simulats, amb el mateix supòsit pràctic i, donada la llibertat amb què cada grup el prepara, el resultat ha sigut diferent en cadascun d’ells.
I us deixe les fotos perquè una imatge val més que mil paraules, perquè vegeu el que us dic: que és una activitat didàctica i, a l’una, amena i divertida, perquè no hi ha millor manera d’educar. I personalment crec que l’èxit radica en l’entusiasme de tots els que participem en l’activitat.