- Els lletrats han informat este matí a peu de carrer sobre els avantatges d’esta via per a la resolució de conflictes
La mediació és un mecanisme complementari o alternatiu a la justícia formal en la resolució de conflictes, en el qual les pròpies parts intenten voluntàriament arribar a un acord que pose fi a la controvèrsia amb l’ajuda d’un professional de la mediació. Així han definit els lletrats del Col·legi d’Advocats de Sueca este servei que porten oferint des de fa cinc anys ja i que representa una alternativa a la via judicial.
“La mediació constitueix un instrument complementari al sistema judicial que dóna resposta a les exigències de justícia de la ciutadania de manera ràpida i eficaç i, en conseqüència, contribueix a millorar la dació de la Justícia”, ha expressat Daniel Carbó, coordinador del Centre de Mediació del col·legi professional suecà. “En cap cas limita ni impedeix la via judicial”, ha destacat.
Els advocats han eixit hui al carrer per a informar de primera mà als ciutadans amb motiu del Dia Europeu de la Mediació que es va commemorar dimarts passat dia 21. Els mètodes de resolució de conflictes, com la mediació, la negociació, la conciliació, la transacció o l’arbitratge “són mecanismes jurídics basats en els principis de voluntarietat, confidencialitat i flexibilitat de regles procedimentals, que resulten més adequats, en casos concrets, per a resoldre disputes o controvèrsies, depenent de la naturalesa o de la classe de conflicte”, han matisat els professionals en la lectura del manifest que han llegit a les portes dels jutjats de Sueca.
“Considerem que els advocats i altres professionals del Dret, com a notaris i procuradors, poden exercir un paper important com a mediadors, per això cal incentivar esta funció negociadora que resulte rellevant per a reduir els litigis”, han matisat.
Al mateix temps, han expressat que la mediació intrajudicial supervisada per jutges i magistrats en el marc del procés requereix d’una especial formació en la matèria, que els habilite per a realitzar les funcions d’homologació i execució dels acords de mediació. “També considerem necessària una formació específica dels operadors habituals del sistema de Justícia”, han afegit.
A més, s’han mostrat convençuts que per a la correcta aplicació d’aquest mètode alternatiu de resolució de conflictes “es fan necessàries polítiques que incentiven l’acord i garantisquen serveis de qualitat i gratuïtat per a les persones sense recursos”. I han destacat la necessitat que els operadors jurídics reben una formació especialitzada per al correcte desenvolupament dels mètodes adequats de resolució de conflictes en l’àmbit familiar, així com una suficient dotació de recursos auxiliars de tipus psicosocial.
Finalment, els advocats reunits en la Placeta del Convent han reclamat que les polítiques públiques per al desenvolupament dels mètodes alternatius de resolució de conflictes contemplen una normativa que permeta un desenvolupament flexible de les pràctiques adequades en cada matèria i cas, evitant una regulació excessivament formalista.
Cinc anys del CEMICA Sueca
El Centre de Mediació del col·legi suecà (CEMICA Sueca) es va posar en marxa fa cinc anys a instàncies dels propis advocats donant així resposta a l’elevat percentatge de ciutadans que prefereixen resoldre els seus conflictes a través d’un acord entre les parts.
L’oficina es troba en la tercera planta de l’edifici del CEAM, al costat dels jutjats. Està atesa per professionals que informen cada divendres a totes aquelles persones interessades en acollir-se al servei.
L’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Sueca, fidel al seu compromís, ha organitzat una jornada de formació gratuïta per als professionals que tindrà lloc la vesprada del pròxim dijous dia 30 a la Casa de la Cultura de Sueca, en la qual s’abordarà el present i futur de la mediació i s’analitzarà el seu paper com a mètode útil alternatiu de resolució de conflictes. La jornada comptarà amb les intervencions de Raquel Alastruey, magistrada de l’Audiència Provincial de Barcelona i José García Añón, director general de Reformes Democràtiques de la Conselleria de Justícia de la Generalitat Valenciana.