El Col·legi d’Advocats de València analitza les novetats i reiteracions de nou Codi Deontològic de l’Advocacia

El Col·legi d’Advocats de València va acollir en la vesprada d’ahir una nova jornada formativa que, en aquesta ocasió, va estar centrada en “Les novetats i reiteracions en el nou Codi Deontològic” de l’Advocacia, aprovat el 6 de març i la presentació oficial del qual va tindre lloc en el Congrés de Valladolid. La taula de ponències va donar començament a les 18 hores, moderada per la diputada 2a de la Junta de Govern i responsable de l’Àrea de Deontologia, Concepción Campos.

La diputada va ser l’encarregada de donar la benvinguda als col·legiats i col·legiades que van omplir el saló d’actes de l’ICAV, interessats a conéixer els detalls d’una matèria que “ens afecta a tots i a totes”, va afirmar Campos. Precisament per aquest motiu, la jornada també va ser retransmesa en streaming perquè aquells que no pogueren desplaçar-se tingueren ocasió de seguir-la online.

L’advocat de l’ICAV i lletrat del Consell Valencià de Col·legis d’Advocats (CVCA), Jose E. Andujar, va començar amb una exposició relativa a les novetats i reiteracions que planteja el nou Codi en l’àmbit de la publicitat. En aquest sentit, Andujar, qui també ha participat en l’elaboració del nou text, va assenyalar que el que “ha fet el recent Codi és desenvolupar i ampliar tot el relatiu a la publicitat” que poden dur a terme els advocats i advocades.

Així mateix, es va referir al que es coneix com a “Competència deslleial” que amb la renovació del text passa a dir-se “Deslleialtat professional”. Entre les novetats més importants, el ponent va destacar la prohibició de dirigir-se a les mates, directes o indirectes, de catàstrofes o successos que hagen produït un numere elevat de mates fins a passats 45 dies des del succés, la prohibició de realitzar publicitat encoberta, i la d’establir comparacions amb altres companys, entre altres.

Seguidament, va prendre la paraula l’advocat de l’ICAV, Ramón Gomis, qui es va centrar en desenvolupar el relatiu a la regulació del secret professional, que “sempre s’ha considerat la pedra angular de l’advocacia i del dret de defensa”, va afirmar. En aquest sentit, Gomis, va assenyalar que el nou Codi contempla expressament la prohibició de citar a l’advocat com a testimoni perquè declare sobre l’exercici de la seua labor professional. En opinió del ponent, aquesta obligació que, abans no s’expressava de manera tan estricta, “s’hauria de contemplar, en cas de donar-se, com una prova il·lícita”.

Per part seua, el lletrat de l’ICAV, Rafael Fernández, va posar fi a la sessió amb una ponència sobre les novetats i reiteracions en matèria de les relacions amb els clients i la part contrària. Després d’aquesta intervenció es va donar pas a un torn de preguntes en el qual van participar, tant els allí presents com els més de 40 col·legiats i col·legiades que van seguir la jornada a través de la retransmissió en streaming.

La jornada, totalment gratuïta, estava emmarcada dins de l’Oferta formativa que l’ICAV ofereix als seus col·legiats i col·legiades, i que continua millorant amb accions com la retransmissió en streaming per a facilitar l’accés a tots els companys i companyes. En la mateixa van estar presents, la degana de l’ICAV, Auxiliadora Borja, la vicedegana, Ángela Coquillat, i altres membres de la Junta de Govern.