L’expresident de l’Uruguai José Alberto Mújica, triat guanyador del Premi Drets Humans del Consell Valencià de Col·legis d’Advocats i la Fundació per la Justícia

El jurat del Premi de Drets Humans 2019 del Consell Valencià de Col·legis d’Advocats (CVCA) i la Fundació per la Justícia (FxJ) ha resolt la concessió d’aquest guardó a José Alberto Mujica Cordano, expresident de la República de l’Uruguai, en reconeixement a la seua trajectòria vital de compromís personal i institucional amb els Drets Humans i la Justícia Social.

La decisió va ser adoptada pel jurat en la reunió de deliberació en la qual es van valorar les 19 candidatures presentades per a optar a aquest reconeixement. José Alberto Mujica Cordano va nàixer el 20 de maig de 1935 a Montevideo, en el si d’una família humil i de descendents bascos. A mitjan 60 va fundar el Moviment d’Alliberament Nacional-Tupamaros (MLN-T), en aqueixa època va caure presoner quatre vegades i va ser sotmés a tortures brutals. Va passar 15 anys a la presó. 

En 1985, amb el retorn de la democràcia a l’Uruguai, va ser posat en llibertat al costat d’altres presos polítics afavorits per una amnistia. Va crear el Moviment de Participació Popular (MPP) en el si de la coalició Front Ampli i en 2009 el poble uruguaià el va elegir com el seu president per al període 2010-2015. Conegut com ‘el president més pobre del món’, està convençut que va deixar el país “una mica millor, almenys des del punt de vista de la justícia social: hi ha menys pobres i indigents i cap a l’avenir es dibuixa una societat millor”, va sostindre. Actualment és Senador de la República de l’Uruguai.

El Premi Drets Humans 2019 del CVCA i FxJ, que pretén reconéixer una trajectòria de defensa dels Drets Humans i defensa de la Justícia com a valor, aspiració o compromís, consta de la Imatge i Diploma acreditatius, així com d’una dotació econòmica que ascendeix a 12.500 €.

El Jurat d’aquesta edició ha estat presidit per Maite Tirar-te, de l’Associació PRODEIN, que va ser premiada en l’edició de 2018, i format per: Antonio Esteban Estevan, president del CVCA; José María Tomás i Oncle, president de Fundació per la Justícia; José Soriano, secretari del CVCA; Jesús Salvador Muñoz, tresorer de la institució, així com els vocals Manuel Mata i Vicente Pascual.

Així mateix, han format part del jurat Luis Miguel Romero, Clara Arnal, Salvador Alborch i Mónica Escamilla, patrons de FxJ; Ricardo Belenguer, expresident del Tribunal de les Aigües i Patró d’Honor de FxJ; José María Segura, del Servei Jesuïta a Refugiats i Patró d’Honor de FxJ; Francesc Gamero, secretari autonòmic d’Hisenda de la Generalitat Valenciana; José García Añón, director general de Reformes Democràtiques i Accés a la Justícia, i Juan Añón Calvete, secretari del Patronat de FxJ. 

El guardó concedit pel CVCA i la FxJ dóna continuïtat al Premi Fundació per la Justícia, que va ser concedit per primera vegada en 1995 a Adolfo Suárez, i el qual es va atorgar en XV edicions successives a persones i entitats com el Tribunal de les Aigües de la Vega de València; l’Associació de Víctimes del Terrorisme; l’Associació Pro-Cerca de Xiquets i Xiquetes Desapareguts (El Salvador); el professor Muhammad Yunus (Bangladesh); Sra. Bogaletch Gebre (Etiòpia); el Pare Vicente Berenguer (Moçambic); el doctor Pedro Cavadas (València); Missioneres de la Caritat (l’Índia); el Servei Jesuïta a Refugiats (Roma); Fundació MAIDES (València); Richard Frechette, director dels nostres Xicotets Germans a Haití; l’advocat penalista Julián Carlos Ríos Martín; l’emprenedor social Omar Islam Ali, per la seua intensa labor en defensa dels drets de la població de l’illa de Lamu, a Kenya, i, en la seua última edició, a Maite Tirar-te i José Palazón, fundadors de l’Associació Pro Drets de la Infància (PRODEIN).

Consell Valencià de Col·legis d’Advocats

El Consell Valencià de Col·legis d’Advocats és una corporació de Dret Públic formada pels huit col·legis d’advocats de la Comunitat Valenciana: Alacant, Alcoi, Alzira, Castelló, Elx, Orihuela, Sueca i València, la labor del qual és treballar en pro de l’advocacia de la Comunitat Valenciana, representant-la en les seues relacions amb l’Administració de Justícia, les Conselleries, la Generalitat Valenciana, o qualsevol altra institució que ho requerisca.

Així mateix, el CVCA vela per la defensa dels drets dels ciutadans i ciutadanes, estant especialment compromés amb la defensa dels Drets Humans en tots els seus vessants, per això el CVCA ha volgut unir-se a aquesta iniciativa que pretén reconéixer aquelles trajectòries més destacades en l’àmbit de la justícia

Fundació per la Justícia

La Fundació per la Justícia (FxJ) és una organització sense ànim de lucre, independent i aconfessional, que treballa per la promoció i defensa dels Drets Humans tant a Espanya com als països més desfavorits d’Àsia, Àfrica i Amèrica Llatina, des de 1994.

L’abast de la seua missió és possible a través de totes aquelles accions en les quals denuncien la injustícia i/o construeixen oportunitats de justícia. Per això els seus objectius són: La denúncia de la injustícia i de la vulneració i violació dels drets humans La formació i sensibilització de la societat en matèria de drets humans i justícia La creació d’oportunitats per als col·lectius més vulnerables o en risc d’exclusió La construcció d’instruments i mitjans que facen possible una societat més justa.

Alguns dels projectes que han desenvolupat o que estan duent a terme en l’actualitat són: Escola Matinal de Natzaret, Humans Fest, Pacte Estatal contra la corrupció i per la regeneració cívica, Govern Obert, Guia de Recursos per a Refugiats, Benvinguts, Agrosolidaris, Premi FxJ, Tribunal Internacional de Justícia Restaurativa a El Salvador, acompanyament en el procés de pau de Colòmbia, entre altres.