Concentració en defensa dels drets civils dels valencians organitzada per Juristes Valencians este dijous 5 de maig

  • Juristes Valencians exigeixen incorporar a l’agenda política la reforma constitucional per a la recuperació efectiva del Dret Civil Valencià, plantejada per les Corts fa ja 2 anys, que és la solució a la pèrdua d’autogovern que patim els valencians després de les 3 sentències del Tribunal Constitucional de 2016, que van anul·lar les lleis valencianes de dret de família (unions de fet, custòdia compartida i règim econòmic matrimonial).
  • Els dies 25 i 26 d’abril, l’Ajuntament de València va penjar en el balcó una pancarta de suport al Dret Foral Valencià, amb motiu del 315 aniversari de la batalla d’Almansa.
  • El passat 28 d’abril, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies va aprovar també una moció en què es requerix als grups del Congrés la tramitació conjunta de la reforma valenciana i la de l’article 49, per a regular la discapacitat per economia processal.

La presidenta del Consell Valencià de Col·legis d’Advocats, Ángela Coquillat, intervindrà en l’acte organitzat per l’Associació de Juristes Valencians junt amb altres autoritats i representants de la societat civil, previst per a este dijous 5 de maig a les 19,30 hores en la Plaça de la Mare de Déu, organitzat també per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

L’acte, que culmina les actuacions realitzades en el mes d’abril, amb motiu del 315 aniversari de la Batalla d’Almansa per a denunciar el retard injustificat en la tramitació en el Congrés de la Proposició de reforma de la Constitució Espanyola plantejada per les Corts per a la reintegració efectiva del Dret Civil Valencià, proposició que suma un enorme recolzament de la societat i el municipalisme valencià.

La reforma tècnica de la Constitució proposada pels legisladors valencians del PP, PSOE, Compromís i Unides Podem al Congrés fa ja 26 mesos no pretén més autogovern, sinó evitar que es discrimine els valencians, que no se’ns tracte com a espanyols de 2a classe i garantir definitivament l’àmbit de gestió propi previst en el nostre Estatut de forma clara des de l’any 2006, amb la finalitat de poder legislar com altres 6 comunitats autònomes (Galícia, Aragó, Navarra, Balears, Catalunya i Euskadi) en la matèria de dret civil.

Com assenyala la moció aprovada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), el recolzament social és innegable i superior al de l’accés a l’autonomia en els anys 1979-1981, ja que “Sindicats, universitats, organitzacions empresarials, col·legis professionals, associacions culturals i de consumidors, així com 541 ajuntaments, que representen a més de 5.000.000 valencians i valencianes i la Federacó de Municipis i Provincies han recolzat la reforma constitucional en defensa d’un Dret Civil propi, modern, útil, pròxim i social”.

La importància del moment polític és determinant per un doble motiu, per la commemoració del 40 aniversari del nostre Estatut d’Autonomia de 1982, i per la constatació que acaba el període de sessions i mentrestant està més avançada la tramitació de la proposició de reforma constitucional de l’article 49 per a regular de forma respectuosa en la Carta Magna la problemàtica de les persones amb discapacitats.

La FVMP proposa per economia processal, que “la reclamació de les persones amb discapacitat, i les seues famílies, ha de tramitar-se juntament amb la reforma plantejada per a recuperar el Dret Civil valencià de forma efectiva”.

El president de Juristes Valencians, José Ramón Xirivella indica que “la utilitat social de tornar a disposar de la capacitat legislativa civil de les Corts és imprescindible per a completar l’autogovern en àmbits pròxims als ciutadans, com constatem amb les lleis de família que disfrutarem entre 2008 i 2016. La restitució permetrà donar les respostes jurídiques que decidisquen els nostres diputats de les Corts en matèria de dret de família, successions o protecció de les persones amb discapacitats”.

Juristes Valencians indiquen que la campanya de la societat civil i el municipalismo en defensa de la recuperació del dret civil és una mostra de participació ciutadana en la vida política en defensa de la identitat valenciana, i que recolzen 541 municipis que representen a més del 99% de la població i institucions i associacions de tots els àmbits de la societat civil, de forma unànime i transversal.

Des de fa anys els protagonistes més rellevants de la societat civil valenciana reclamen tornar a disposar de lleis civils, com han reclamat de forma insistents des del President de la Confederació Empresarial Valenciana-CEV, Salvador Navarro, als dirigents de tots els sindicats des de CC.OO, CSIF, AVA, La Unió o UGT, o la Intersindical.

Institucions culturals (Ateneu de València o El Rat Penat, la Reial Societat Econòmica d’Amics del País, els cronistes municipals, la Fundació Nexe,…) , col·legis professionals, com els 8 Col·legis de l’Advocacia integrats en el CVCA o els defensors de drets de col·lectius ciutadans com els representants dels valencians amb discapacitats, CERMI-CV, o la Interagrupació dels Falles de València, des de les ames de casa de Tyrius, al col·lectiu LGTB+ Lambda o les associacions de veïns i consumidors, com CAVE-COVA o AVACU, protegixen també esta reivindicació per la seua utilitat per a disfrutar de lleis modernes, pròximes i socials.

Juristes Valencians ha celebrat actes en defensa de l’autogovern durant el mes d’abril en l’Ajuntament d´Algemesí, el Museu de Belles Arts de Xàtiva i en la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana, i mantingut diverses reunions amb representants qualificats de Tyrius, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, el Partit Popular de la CV, PSOE, EU i Compromís per a aconseguir la recuperació efectiva del Dret Civil Valencià en els pròxims mesos davant de la possibilitat que es reforme de forma immediata la Constitució per a respectar a les persones amb discapacitats i dotar-los de l’adequada protecció atenent a la tipologia de la discapacitat.

Els dies 25 i 26 d’abril en el balcó principal de l´Ajuntament de València es va penjar una pancarta reivindicativa amb el lema “315 aniversari de la desfeta d´Almansa. Encara continuem sense Dret Civil Foral” recolzada per l’alcalde Joan Ribó i la Consellera de Transparència i Autogovern, Rosa Pérez Garijo.

Font: CONVOCATÒRIA DE L’ASSOCIACIÓ DE JURISTES VALENCIANS