Dimecres que ve 5 de febrer, el Consell Valencià de Col·legis d’Advocats (CVCA) i la Fundació per la Justícia (FxJ), faran lliurament del Premi Drets Humans 2019 que enguany ha recaigut sobre l’expresident de la República de l’Uruguai, José Alberto Mujica Cordano, també conegut com a Pepe Mujica.

L’acte de lliurament tindrà lloc en sala d’actes de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de València (ICAV), i comptarà amb la presència de diferents personalitats de la societat civil, tant a nivell autonòmic com nacional, així com del propi Mujica, qui a més oferirà un col·loqui l’endemà de la cerimònia. Entre els assistents a l’acte estarà el president de les Corts, Enric Morera, qui aquest mateix matí ha rebut als presidents de les entitats convocants, Antonio Esteban (CVCA) i José María Tomás (FxJ), després de rebre la seua invitació a la cerimònia.

El guardó, el qual va ser atorgat pel jurat el mes de desembre passat després de valorar altres 19 candidatures, cerca reconéixer la trajectòria vital de compromís personal i institucional amb els Drets Humans i la Justícia de l’expresident.

El jurat d’aquesta edició ha estat presidit per Maite Tirar-te, de l’Associació PRODEIN, premiada en l’edició de 2018, i format per: Antonio Esteban Estevan, president del CVCA; José María Tomás i Oncle, president de Fundació per la Justícia; José Soriano, secretari del CVCA; Jesús Salvador Muñoz, tresorer de la institució, així com els vocals Manuel Mata i Vicente Pascual. Així mateix, han format part del jurat Luis Miguel Romero, Clara Arnal, Salvador Alborch i Mónica Escamilla, patrons de FxJ; Ricardo Belenguer, ex president del Tribunal de les Aigües i Patró d’Honor de FxJ; José María Segura, del Servei Jesuïta a Refugiats i Patró d’Honor de FxJ; Francesc Gamero, secretari autonòmic d’Hisenda de la Generalitat Valenciana; José García Añón, director general de Reformes Democràtiques i Accés a la Justícia, i Juan Añón Calvete, secretari del Patronat de FxJ.

Sobre el guardonat del Premi DDHH 2019

José Alberto Mujica Cordano va nàixer el 20 de maig de 1935 a Montevideo, en el si d’una família humil i de descendents bascos. A mitjan 60 va fundar el Moviment d’Alliberament Nacional-Tupamaros (MLN-T), en aqueixa època va caure presoner quatre vegades i va ser sotmés a tortures brutals.

Va passar 15 anys a la presó. En 1985, amb el retorn de la democràcia a l’Uruguai, va ser posat en llibertat al costat d’altres presos polítics afavorits per una amnistia. Va crear el Moviment de Participació Popular (MPP) en el si de la coalició Front Ampli i en 2009 el poble uruguaià el va elegir el seu president per al període 2010-2015.

Conegut com ‘el president més pobre del món’, està convençut que va deixar el país “una mica millor, almenys des del punt de vista de la justícia social: hi ha menys pobres i indigents i cap a l’avenir es dibuixa una societat millor”, va sostindre. Actualment és Senador de la República de l’Uruguai.