El Cicle d’especialització per al Torn d’Ofici del Consell Valencià de Col·legis d’Advocats continua amb el seu programa d’activitats formatives. Aquesta setmana ha finalitzat el “Curs Autonòmic de Violència de Gènere”, organitzat pel Col·legi d’Advocats de València. La primera jornada va ser inaugurada per la presidenta del CVCA, Ángela Coquillat, acompanyada pel director general de Reformes Democràtiques i Accés a la Justícia, José García Añón. En total s’han celebrat tres sessions que han comptat amb ponents d’elevat nivell per a analitzar les qüestions clau de la matèria.
Entre els interessants temes que s’han abordat al llarg de les sessions destaca la dispensa a declarar, de l’art. 416 de la LECrim en les víctimes de violència de gènere, la violència econòmica i la protecció a la víctima. Qüestions que han sigut analitzades a través de les ponències dels magistrats de la Sala Segona, penal del Tribunal Suprem, Julián Artemio Sánchez i Antonio del Moral, els qui van tractar “La dispensa de l’Art. 416. Incidència en la personació com a acusació particular. Nous reptes dels lletrats del Torn d’Ofici, en l’assessorament a les mates després de la citada Sentència que modifica la Jurisprudència del Tribunal Suprem”. També en la primera sessió del curs, va intervindre la fiscal de Sala del TS i presidenta del Secretariat de la Unió Progressista de Fiscals, Teresa Peramato i l’advocada ICAV especialista en Violència Domèstica i de Gènere, Beatriz Pascual, per a tractar la perspectiva de la dispensa de l’Art. 416 des de la fiscalia i l’advocacia.
La segona jornada va estar centrada en la ponència “La Violència de Gènere entre el seu passat i el seu present”, a càrrec del president de la Sala Segona, penal del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, i la presidenta de l’Audiència Provincial de València, Esther Rojo. Així mateix, va intervindre la fiscal coordinadora de Delictes d’Odi a València, Susana Gisbert, i l’advocada ICAV especialista en Violència Domèstica i de Gènere, Eva Gil, els qui es van centrar en l’anàlisi de la “Violència Econòmica; formació de els/as lletrats/as de Torn d’Ofici en tots els efectes econòmics derivats de la Violència de Gènere. Distinció entre Abús o Violència”.
L’activitat formativa va finalitzar el 28 de setembre amb una última sessió sobre la “La Protecció de la Mata. Itinerari de Mesures Integrals per a la seua Protecció. El coneixement per part del Lletrat de Torn d’Ofici de totes les possibilitats des del moment previ a la Denúncia fins al final del procediment inclosa el seu a execució, procurant evitar el desemparament de la Mata”, en la qual van participar com a ponents, la magistrada de l’Audiència Provincial de València, Sonia Alicia Chirinos; la magistrada-jutge del Jutjat de 1a instància i instrucció núm. 2 de Lliria, Lara Esteve; el president de la Subcomissió de VG del CGAE i degà de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Lleó, Fernando Rodríguez; i la inspectora-cap de Policia Nacional, responsable de l’Oficina de Denúncies per a Victimas de Violència de Gènere de la Comunitat Valenciana, Pilar Bojo.
Els enregistraments de tots els cursos del Cicle d’especialització per al Torn d’Ofici estan disponibles en la nostra pàgina web, així com en el canal de Youtube del CVCA. Pots accedir directament als vídeos a través de l’enllaç que us deixem a continuació: