El CVCA concedix la medalla al Mèrit de l’Advocacia de la Comunitat Valenciana a l’Associació de Juristes Valencians

És una associació integrada per juristes d’Alacant, Castelló i València. No té adscripció política, és independent i lliure.

El Consell Valencià de Col·legis d’Advocats en el ple del passat dia 6 de juliol ha acordat concedir la "Medalla al Mèrit en l’Advocacia de la Comunitat Valenciana" a l’Associació de Juristes Valencians, això basant-se en els següents mèrits contrets al servici de la dita Advocacia:

L’Associació de Juristes Valencians va nàixer en 2014 amb la voluntat d’oferir resposta jurídica a les inquietuds socials dels valencians, reivindicant com a instrument per a això el ple exercici de la competència per a legislar sobre dret civil valencià. Així ho expressa el seu manifest fundacional.

Es una asociación integrada por juristas de Alicante, Castellón y Valencia. Carece de adscripción política, es independiente y libre.

La seua principal acció ha sigut la constant defensa del dret civil valencià, recuperant una iniciativa que històricament va ser impulsada, entre altres, per l’advocacia valenciana.

La iniciativa es va dur a terme primer per mitjà de la reivindicació de la retirada dels recursos d’inconstitucionalitat plantejats pel Govern central contra la Llei 10/2007, de 20 de març, de la Generalitat, de Règim Econòmic Matrimonial Valencià, contra la Llei 5/2011, d’1 d’abril, de la Generalitat, de Relacions familiars dels fills i filles els progenitors de la qual no conviuen i contra la llei 5/2012, de 15 d’octubre, d’unions de fet formalitzades de la Comunitat Valenciana.

Per a això va promoure un manifest en defensa del dret civil valencià a qui van ser adherint-se un després d’altres centenars d’ajuntaments de la Comunitat Valenciana (actualment ja són 305) , la pròpia Generalitat, Les Corts, les diputacions provincials, facultats de dret i nombroses institucions de la societat civil valenciana (més de 40 entitats) .

En l’àmbit de l’advocacia, el CVCA ha donat el seu suport al manifest. Els Col·legis d’advocats d’Alcoi, Elx, Sueca i València, també van adoptar acords en suport del Dret civil valencià.

Ha de recolzar-se que l’article 7, punt 19, dels Estatuts del CVCA, establix com una funció del Consell Valencià: "Convocar i celebrar jornades, reunions i Congressos relacionats amb el Dret comú, AMB EL DRET VALENCIÀ i amb l’exercici professional de l’advocacia. En este sentit, l’any 2017 l’associació va col·laborar amb el CVCA en la realització de quatre activitats de promoció del dit dret.

A més, ha dut a terme una incessant labor divulgativa, per tot el nostre territori, per mitjà de xarrades, conferències, col·loquis, i inclús concerts, sense comptar amb innumerables intervencions en mitjans de comunicació.

L’Associació ha sigut reconeguda com a exemple de societat civil, i ha sigut capaç, pràcticament sense mitjans, d’obtindre un consens històric a fi d’un interés comú. Este consens té molts vessants: territorial (de les tres províncies i de totes les comarques, tant castellà parlants com valencià parlants) , polític (PP, PSOE, Compreels meus i Podem) i social (empresaris, sindicats, associacions, etc.) . En concret, l’AJV ha aconseguit, per ella mateixa, que protegisquen la recuperació del Dret Civil Valencià: 305 Ajuntaments, les 3 diputacions, més de 40 entitats de la societat civil, entre elles UGT, CCOO, CSIF, LLIGA, AVA, Intersindical, La Unió, El Rat Penat, Fundació Nexe, el CVCA, els Registradors valencians, les universitats, l’Ateneu Mercantil o AVACU.

L’AJV pretén un tractament igualitari per a la nostra Comunitat, ja que és l’única a la que se li manté l’abolició del dret civil propi, arrabassat en 1707 per dret de conquista, en la guerra de successió. Esta abolició, des de llavors, no ha sigut derogada. La competència legislativa civil, al contrari, la tenen actualment Aragó, Balears, Catalunya, Galícia, Navarra i País Basc (més de 15 milions d’espanyols) .