El CVCA lamenta la falta de previsió de la Sala de Govern del TSJCV per a fer front al temporal que travessa la Comunitat

En el dia de hui, a causa de les inclemències meteorològiques produïdes per la borrasca “Gloria”, s’ha decretat el tancament de diferents seus judicials de la Comunitat Valenciana. Concretament, es troben sense activitat en el Palau de Justícia d’Alcoi i en les seus judicials de Villena i Ibi.

En el cas del Palau de Justícia d’Alcoi i la seu judicial d’Ibi, el servei de guàrdia i les actuacions urgents seran prestats pel Jutjat d’Instrucció de guàrdia d’Alacant. Per part seua, les actuacions urgents relatives als jutjats de Villena, les ha assumides el Jutjat d’Instrucció de guàrdia d’Elda.

El Consell Valencià de Col·legis d’Advocats (CVCA) lamenta la falta de previsió dels departaments judicials de la Comunitat Valenciana al no suspendre amb la suficient antelació les citacions i assenyalaments previstos per a aquest dilluns, 20 de gener, malgrat l’alerta roja decretada a les províncies valencianes.

Igual que va ocórrer en el mes de setembre passat amb l’arribada de la DANA, el CVCA considera que el manteniment d’aquestes activitats – judicis, declaracions i compareixences – posa en risc als ciutadans i professionals involucrats als quals se’ls obliga a incomplir els consells de seguretat donats per les autoritats competents, per haver d’acudir a les citacions judicials.

Malgrat que s’ha decretat el tancament d’alguns jutjats en el dia de hui, el CVCA critica la falta de previsió, perquè aquesta comunicació s’ha realitzat al llarg del matí i no amb la suficient antelació com per a evitar desplaçaments fins als jutjats desatenent així els criteris de prudència.

En aquest sentit, cal recordar que la situació d’Emergència va ser decretada fa ja tres dies pel que els diferents departaments de justícia haurien pogut evitar que aquesta situació es produïra.
Coincidint amb això, en el dia de hui, el Consell ha rebut la desestimació del recurs d’alçada que va plantejar la institució contra la resolució emesa per la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat (TSJCV) durant el temporal que va tindre lloc el mes de setembre i en la qual el TSJCV va decidir traslladar la decisió de suspendre les citacions judicials al jutge degà de cada partit judicial i als lletrats de l’Administració de Justícia, en lloc de fixar un protocol que de manera automàtica suposara, en els casos d’alerta roja decretada per les autoritats competents, la suspensió dels judicis, evitant posar en risc la seguretat dels qui es veuen obligats a acudir a aquestes seus davant la incertesa que no se suspenguen les Vistes.
El CVCA continuarà perseverant en les seues exigències per a evitar que les advocades i advocats de la Comunitat Valenciana, els altres professionals que col·laboren amb l’Administració de Justícia i els propis justiciables, assumisquen evidents riscos que posen en perill la seua integritat, per acudir a les seus judicials en aquelles zones en les quals s’haguera decretat l’alerta roja.