El magistrat Eloy Velasco analitza en ICALI la responsabilitat penal de la persona jurídica

El jutge de l’Audiència Nacional ofereix a Alacant els detalls del seu últim llibre «10 anys de responsabilitat penal de la persona jurídica (anàlisi de la seua jurisprudència)».
 
La jornada acull a més la presentació, per primera vegada a Espanya, de l’obra «Pàtria oblidada» del magistrat Manuel Ruiz de Lara.
A través de 300 sentències i actuacions del Tribunal Suprem, Audiències Provincials i Jutjats penals, el magistrat Eloy Velasco Núñez ha recollit en el seu últim llibre una exhaustiva anàlisi de la jurisprudència relativa a la responsabilitat penal de l’última dècada, una obra que ha presentat aquest dimecres en l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia d’Alacant (ICALI).
La jornada, que ha comptat amb aforament reduït en la sala d’actes del Col·legi i s’ha retransmés per videostreaming, va ser presentada pel degà del ICALI, Fernando Candela Martínez.
Després de la presentació del llibre, el magistrat de l’Audiència Nacional ha exposat de manera sintètica i il·lustrativa diversos punts que es recullen en l’obra i que, en la seua opinió, afecten la responsabilitat penal de la persona jurídica.
Així, Velasco ha conclòs que, després de la seua anàlisi, ha observat buits importants quant a fallades dictades, per exemple, a Andalusia, mentre que la majoria es produeixen a Catalunya i Madrid, i s’ha mostrat a favor que puguen ser comesos per la persona jurídica tots els delictes del Codi Penal.
«Pàtria oblidada»
Eloy Velasco, acompanyat del president de la Secció de Dret Concursal del ICALI, Luis Fernando Alonso Saura, ha sigut a més l’encarregat de presentar ahir a l’autor de la segona obra exposada en ICALI, el magistrat de Jutjat del Mercantil nº11 de Madrid, Manuel Ruiz de Lara, qui acaba de publicar «Pàtria oblidada», un thriller jurídic-polític que transcorre un any després de la pandèmia patida pel Covid-19. Ruiz de Lara ha afirmat que amb aquest llibre pretén, entre altres coses, fer una doble crítica a la societat, tant a la pèrdua de drets fonamentals com conseqüència de la crisi sanitària com a la falta d’una clara separació de poders.