El TC dictamina que els malalts mentals absolts no poden estar a la presó provisional sense sentència ferm

La sala segona del Tribunal Constitucional (TC) ha dictat una SENTENCIA_2018_84 en la que considera que un absolt en primera instància d’un delicte per presentar algun tipus de problema de salut mental no ha de romandre a la presó de forma provisional a l’espera de la resolució dels possibles recursos.

La sentència estima el recurs presentat per un home internat en el Centre Penitenciari de Còrdova, a l’espera de la confirmació d’una mesura de seguretat imposada.

L’individu va ser absolt per l’Audiència Provincial de Còrdova d’un delicte d’homicidi agreujat en grau de temptativa i d’un altre delicte de violència física simple o no habitual, a l’apreciar els jutges l’eximent completa de trastorn mental. Mentres esperava que es resolgueren diversos recursos, entre ells el seu propi, en instàncies superiors, l’Audiència va decidir que ingressara en la unitat psiquiàtrica de la presó de Còrdova fins que la sentència es fera ferma. No obstant això, en l’esmentada presó no hi ha cap unitat d’este tipus, per la qual cosa va ser reclòs en la infermeria del centre.

Els magistrats han considerat que açò va ser "una presó encoberta, sense absoluta cobertura legal i, per això, vulneradora del seu dret a la libertad". En este sentit, apunten que hauria d’haver ingressat en un hospital psiquiàtric penitenciari, però recorden que a Espanya tan sols hi ha dos, a Alacant i Sevilla. En este últim va acabar ingressat finalment l’acusat.

En última instància, el Constitucional insta els legisladors posar fi a este delicat buit normatiu, regulant de manera pertinent la mesura cautelar penal d’internament en centre psiquiátric