Els advocats defenen el paper dels lletrats en la futura Llei Hipotecària

Encara li queda un llarg camí per a convertir-se en norma, però des dels seus inicis, l’avantprojecte de la reforma dels contractes de crèdits immobiliaris està resultant polèmic. El paper dels advocats passa pràcticament inadvertit, mentres que s’observa el paper destacat del notari inclús en assessorament jurídic.

Els lletrats coincidixen majoritàriament en que el Consell General de l’Advocacia deurà de moure fitxa per a defendre el paper dels advocats i que en eixe tràmit parlamentari la figura del lletrat aparega com a assessor independent i professional que és.

El portal diari especialitzat CONFILEGAL ha consultat diverses veus autoritzades per a polsar quina opinió mereix, de moment, este avantprojecte de la reforma dels crèdits immobiliaris.

Consultat sobre el tema, el president del Consell Valencià de Col·legis d’Advocats, Juan José Tortajada, hi ha assenyalat que “la independència que té l’advocat, és de vital importància, ja que de tot és ben conegut que, en la pràctica, qui designa la Notaria, per a l’atorgament de l’escriptura és l’Entitat Bancària.

Per a Tortajada “La futura Llei Hipotecària, és un mitjà de tancar la porta per a evitar futurs procediments judicials, ja que el Notari que informarà de forma gratuïta, omplirà un formulari que serà firmat pel consumidor, la qual cosa comportarà que en el futur no puga al·legar desconeixement. I tot això sense oblidar que, este primer Notari, ha de ser el mateix que autoritze l’escritura”.

Segons la seua opinió “en les escriptures hipotecàries que van ser autoritzades pels Notaris, si tenim en compte els pronunciaments judicials, podem concloure que les obligacions que assumien els consumidors, no van ser ben explicades als mateixos, en un llenguatge senzill i de fàcil comprensió. El fet de que es faça créixer de forma notable la intervenció dels Notaris, no fent cap menció a l’Advocacia, és no reconéixer el mèrit d’esta i dels Jutges, que han sigut els verdaders artífexs del restabliment dels drets dels consumidores”.

Altres veus autoritzades de l’advocacia han parlat sobre este tema. És el cas de la Junta de Govern de l’ICAB, Eugenio Ribón, advocat, president de l’Associació Espanyola de Dret de Consum, o Vicente Pascual, degà del Col·legi d’Elx. Les seues declaracions respecte d’això les podeu llegir en l’article publicat pel diari digital CONFILEGAL.

ARTICLE COMPLET CONFILEGAL