Els Col·legis de l’Advocacia de la Comunitat Valenciana reivindiquen la importància de la mediació en l’advocacia

Los Colegios de la Abogacía de la Comunidad Valenciana reivindican la importancia de la mediación en la abogacía

Amb motiu de la celebració del Dia Europeu de la Mediació dissabte passat 21 de gener, diversos Col·legis d’Advocats han organitzat al llarg de la setmana passada diferents actes que han destacat el paper clau que posseeix la mediació en la nostra societat, i, concretament, en l’exercici de l’advocacia.

La instauració d’aquest dia es deu a l’aprovació del primer text legislatiu de mediació europeu, el 21 de gener de 1998, pel Comité de Ministres del Consell d’Europa que va aprovar la Recomanació R(98) sobre Mediació Familiar. Des de llavors, la mediació s’ha considerat una eina complementària molt útil i eficaç per a la resolució de conflictes en els àmbits Familiar, Civil i Social, Mercantil i Penal, gràcies a l’impuls de les institucions judicials i de l’Advocacia.

Actes commemoratius

L’Il·lustre Col·legi d’Advocats d’Elx (ICAE), a través del seu Centre de Mediació de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats d’Elx (CEMICAE), va dur a terme nombroses taules informatives en centres educatius i col·loquis, així com jornada de portes obertes en la seua seu amb sessions informatives sobre la mediació impartides pels mediadors de la institució.

Per part seua, l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia d’Alacant (ICALI) al costat de la Conselleria de Justícia, la Universitat d’Alacant (UA) i altres entitats també va organitzar una sèrie d’activitats en commemoració d’aquest dia. Jornades i col·loquis que van abordar, entre altres assumptes, el caràcter, la formació i aptituds que posseeix la persona mediadora i el seu paper en el procés de la mediació, així com anàlisi per part dels experts assistents sobre el camí recorregut fins ara en matèria de mediació i els reptes a aconseguir enguany.

D’altra banda, l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de València (ICAV), a través del seu Centre de Mediació (CMICAV) i la Secció de Mediació-MASC del Col·legi van celebrar un acte en el qual va tindre lloc la projecció un vídeo sobre la mediació en el Mercat Central de València, i, posteriorment, un col·loqui amb experts d’institucions col·laboradores amb el CMICAV i integrants de la Junta de Govern de l’ICAV.

L’objectiu del col·loqui va ser reflexionar sobre tots els beneficis que posseeix el diàleg social, independentment de l’àmbit professional o personal en el qual es practique, tractant interessants qüestions com la importància de construir una societat d’entesa entre les persones.

A més, l’ICAV i el CMICAV també van participar en els actes organitzats per la secció valenciana del Grup Europeu de Magistrats per la Mediació (GEMME) i el Punt Neutre per a la Mediació (PNPM) de València celebrats a la Ciutat de la Justícia.

Es van emportar a diversos actes com una breu anàlisi sobre l’actualitat de la mediació intrajudicial a València, una taula redona sobre el Projecte de Llei “Eficiència Processal” i la seua repercussió respecte a la mediació, així com xarrades amb escolars i actes commemoratius amb els mateixos situant a la mediació com a protagonista.

D’aquesta manera, es pot veure com els diferents Col·legis de l’Advocacia empren grans esforços a difondre la mediació com una desitjable fórmula alternativa per a la resolució de conflictes. Cada vegada més, s’evidencien els nombrosos avantatges que suposa recórrer a la mediació, com la seua capacitat de donar respostes ràpides i econòmiques, possibilitar resultats més estables i duradors, evitar la dilació dels processos judicials i permetre acords parcials.