El tinent fiscal de la Comunitat Valenciana, Gonzalo López Ebri, ha pres possessió com a nou acadèmic de número de la Reial Acadèmia Valenciana de Jurisprudència i Legislació (RAVJL). La cerimònia ha tingut lloc aquesta mateixa tarda en la Sala d’actes de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de València (ICAV).
L’acte d’ingrés ha estat conduït per la presidenta de l’Acadèmia i degana de l’ICAV, Auxiliadora Borja, qui, en primer lloc, ha fet esment especial al recentment mort José Antonio Belenguer, vicepresident primer de la RAVJL. Seguidament, ha començat la cerimònia de nomenament del nou acadèmic amb el lliurament, per part de la presidenta, de la medalla i el diploma que comporten aquest reconeixement. Al costat d’ella, han apadrinat al nou membre els acadèmics Juan Martín Queralt i Francisco de Paula Gascó.
Després d’imposar-li la medalla i fer-li lliurament del diploma, l’acabat d’estrenar acadèmic ha pronunciat el seu discurs presentat sota el títol ‘L’internament psiquiàtric involuntari i el tractament ambulatori forçós: història d’una cruïlla’, davant un auditori totalment abarrotat.
Abans de començar la seva intervenció, el tinent fiscal de la Comunitat ha mostrat la seva gratitud cap a l’Acadèmia per “haver-me acceptat entre els seus integrants”, agraïment que ha estès als seus familiars i amics i a la fiscalia valenciana, amb especial esment “a la Secció de Dret Civil i de Protecció de les Persones amb Discapacitat, que tants anys he dirigit”, ha assenyalat.
El nou acadèmic ha reflexionat sobre com el Dret ha tractat al llarg de la història a les persones amb malalties mentals o discapacitat, centrant-se especialment en quatre moments històrics, com són el cas Juana Sagrera -internada contra la seva voluntat en 1963 per ordre del seu marit de connivència amb dos metges i dos germans de la mateixa Juana-; la legislació en aquest aspecte durant la II República; durant el període franquista i durant el període constitucional.
En aquest sentit, López Ebri, s’ha mostrat molt crític amb les xifres actuals d’ingressos involuntaris al nostre país, 33.000 l’any passat 2018 -segons dades del Defensor del Poble- i ha afirmat que “fins que no es produeixi una reforma integral respecte a les persones amb discapacitat, tant del Codi Civil com de la Llei d’Enjudiciament Civil, el Dret no serà igual per a tots”.
Finalment, l’últim torn de paraula ha recaigut sobre l’acadèmic Francisco de Paula, qui ha lloat la trajectòria professional del nou membre. “Tinc l’immens honor d’haver de contestar aquest discurs”, ha assenyalat. De Paula ha lloat les circumstàncies intel·lectuals del nou acadèmic, així com la seva trajectòria i mèrits professionals, perquè “no hi ha en ella cap fet que sigui controvertit”, ha afirmat, i “no precisa justificació ni lloança per a confirmar el seu ingrés en l’Acadèmia. Els seus mèrits són nombrosos i incontestables”, afegia.
L’acte ha comptat amb la presència de la consellera de Justícia, Gabriela Bravo; la vocal del Consell General del Poder Judicial, Carmen Llombart; la presidenta de l’Audiència Provincial de València, Mª Pilar Rojo; la secretària de la Sala de Govern del TSJCV, Gloria Herráez; el jutge degà de València, Cessar Zenó; el fiscal cap provincial, José Francisco Ortiz, així com la vicedegana de l’ICAV, Ángela Coquillat i altres membres de la Junta de Govern, al costat d’altres autoritats i personalitats de l’àmbit de la justícia valenciana.