ICALI aposta per donar a conéixer el procediment de segona oportunitat davant l’augment d’insolvència de famílies i autònoms

El Col·legi de l’Advocacia d’Alacant, a través de la Secció de Dret Concursal, edita una guia ràpida que recull les claus del procediment judicial i que es repartirà en les seus del ICALI i diferents institucions.
L’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia d’Alacant (ICALI), a través de la Secció d’Advocats Especialistes en Dret Concursal, ha presentat aquest matí una guia ràpida que recull les claus del règim de segona oportunitat, un procediment judicial al qual es poden acollir particulars i autònoms i que els permet cancel·lar els seus deutes.
A través de 15 qüestions essencials sobre el denominat Benefici d’Exoneració del Passiu Insatisfet (BEPI), el ICALI vol acostar aquesta possibilitat a la ciutadania en un moment en el qual es preveu que la insolvència augmente a conseqüència de la crisi generada pel Covid-19. La “Guia ràpida de la segona oportunitat (BEPI)” estarà disponible en les seus del Col·legi, així com en diferents institucions.
L’acte ha estat presidit pel degà del ICALI, Fernando Candela Martínez, acompanyat del president de la Secció de Dret Concursal i diputat 5é de la Junta de Govern del Col·legi, Luis Fernando Alonso Saura, i l’advocat i membre de la Secció d’Advocats Especialistes en Dret Concursal, Juan Antonio Sánchez Cantos.
Saura ha explicat que aquesta guia ràpida és imprescindible en un moment en el qual “les mesures adoptades en ocasió de la pandèmia han generat o agreujat la situació econòmica de moltes persones als quals els pot resultar beneficiós acudir al BEPI”. “A més, el desenvolupament d’aquesta guia ràpida coincideix amb l’entrada en vigor, aquest 1 de setembre, del Text Refós de la Llei Concursal (TRLC) que, encara que no representa una modificació del règim, sí que creiem que resulta un motiu per a recordar l’existència d’aquesta institució atés que, encara que el BEPI es va introduir en la legislació nacional en el 2015, fins hui no ha tingut, com en altres països amb més tradició, la repercussió desitjada”, ha afegit.
El BEPI, tal com detallen des de la Secció de Dret Concursal del ICALI, pot ser una alternativa, potser l’única, per a aquelles persones que es troben en situació d’insolvència, perquè pot representar l’exoneració dels deutes que no tinguen caràcter públic. Per això, és important per part dels professionals de l’advocacia filtrar aquells casos en els quals resulta convenient o no acudir al benefici.
Previsió sol·licituds
Si bé no existeix una previsió de les persones que poden acollir-se al BEPI a Alacant, es presumeix que serà un número considerable. Durant el mes d’agost s’han presentat entorn d’uns sis concursos consecutius en cadascun dels Jutjats del Mercantil, que suposa el pas previ i necessari per a accedir al BEPI. “Tenint en consideració que en molts casos la competència per al coneixement del concurs consecutiu correspon als Jutjats de Primera Instància la magnitud de les sol·licituds pot ser molt important”, ha puntualitzat Alonso.
Novetats legislatives
Aquesta guia ràpida es difon, com ha assenyalat en la presentació Saura, coincidint amb l’entrada en vigor del TRLC. “Tècnicament un text refós no ha de modificar la llei, per la qual cosa el TRLC manté, en essència, la mateixa regulació de la Llei Concursal derogada, encara que sí que introdueix algun criteri jurisprudencial interpretatiu de l’anterior legislació i desglossa en diferents articles el precepte (178 bis) que ho desenvolupava en la Llei Concursal”, ha apuntat.
“La funció d’un Col·legi de l’Advocacia no és només vetlar per la defensa dels interessos corporatius, sinó també obrir-se a la funció social de la professió. L’advocacia ha de contribuir a la pau social i preocupar-se dels problemes de la ciutadania en general, només així troba el seu sentit” ha recordat, per part seua, el degà. Candela ha subratllat a més que “la segona oportunitat es presenta com una eina d’extrema utilitat per a poder refer la vida d’empresaris i professionals i pot permetre a molts milers de persones i famílies començar de zero”.
Pots veure la Guia completa accedint a l’enllaç que us deixem a continuació: