El Col·legi de l’Advocacia d’Alacant sol·licita, entre altres mesures, que les notificacions es realitzen de manera progressiva i escalonada.
Al llarg d’aquests dos mesos que ha durat l’atur s’han mantingut diverses reunions amb la finalitat de minimitzar el greu perjudici que la vaga ha ocasionat als justiciables i professionals de l’advocacia.
L’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia d’Alacant (ICALI) sol·licita als representants dels diferents òrgans judicials un pla d’acció conjunt i uniforme que permeta escalonar la volta a l’activitat judicial una vegada finalitzada la vaga que els Lletrats de l’Administració de Justícia han mantingut durant dos mesos, des del passat 24 de gener.
En una reunió convocada divendres passat pel degà ICALI, Fernando Candela Martínez, i a la qual van assistir els presidents i presidentes de les diferents Seccions de Dret i Agrupacions del Col·legi, així com els diputats de Junta de Govern, Encarnación Martínez-Tortillol Piquieras, Luis Miguel Selleres Miró, Miguel Ángel Martínez Martínez, Marta Villén Hernández i Luis Fernando Alonso Saura, es van determinar una sèrie de propostes en previsió a la pròxima resolució del conflicte entre el Ministeri de Justícia i els LAJ. Aquesta proposta ha sigut traslladada als representants del comité de vaga dels Lletrats de l’Administració de Justícia a Alacant, a la secretària coordinadora provincial d’Alacant i a la secretària de Govern del TSJCV (Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana).
Així, el Col·legi, en coordinació amb les Seccions i Agrupacions, sol·licita:
- El desenvolupament d’un protocol d’actuació perquè les notificacions es realitzen de manera progressiva i escalonada.
- Donar prioritat a la resolució d’assumptes de violència de gènere i família en els quals s’hagen d’establir per primera vegada mesurades per a menors. Així com aquelles autoritzacions per a disposar de béns de persones amb discapacitat.
- Procedir de manera prioritària a “descongelar” els comptes judicials, ordenar el pagament de consignacions per als justiciables i el pagament d’honoraris d’advocats.
- Establir un ordre cronològic per als assenyalaments que van ser suspesos durant la vaga.
- Extremar la vigilància en la tramitació dels procediments, evitant amb això noves suspensions.
- En la jurisdicció social donar prioritat a les Actuacions de declaració d’insolvència d’empreses, a fi que els interessats puguen demanar al FOGASA el que els correspon.
Reunions durant la vaga
Al llarg d’aquests dos mesos des que s’iniciara l’atur, el Col·legi, a través de la Comissió de Relacions amb l’Administració de Justícia (CRAJ), ha acuitat a les parts en conflicte a arribar a un acord, intentant minimitzar el greu prejudici que aquesta situació ha ocasionat als justiciables i als professionals de l’advocacia.
Atés que les negociacions no prosperaven, el passat 9 de març, els representants de la CRAJ van traslladar a la secretària coordinadora provincial una sèrie de mesures, com ara que es notificara la suspensió dels judicis amb una antelació mínima de 48 hores i que en aqueix mateix acte s’efectuara un nou assenyalament, així com l’abonament, amb caràcter d’urgència, de totes les quantitats consignades en les quals s’haguera acordat el pagament. El ICALI a més va sol·licitar, en aqueixa mateixa reunió, establir un pla de tornada al treball una vegada superada la vaga, conjuminant criteris entre els diferents operadors jurídics.
En aquestes setmanes, el Col·legi també ha registrat totes i cadascuna de les incidències que ha tingut coneixement a conseqüència de la vaga a través de la CRAJ, tant en el partit judicial d’Alacant, com en els de Sant Vicent del Raspeig, Novelda, Elda, Villena, la Vila Joiosa, Benidorm i Dénia.
D’altra banda, el ICALI ha mantingut igualment una reunió amb els representants del col·lectiu dels LAJ a Alacant i dels col·legis de Graduats Socials i Procuradors. En aquesta trobada, els col·legis professionals van tornar a exigir la represa de les negociacions mentre que els Lletrats de l’Administració de Justícia es van comprometre a facilitar la informació necessària perquè la ciutadania i els professionals del dret tinguérem coneixement de la suspensió o celebració de les vistes, compareixences o qualsevol actuació judicial, amb un mínim de 24 hores, la qual cosa acabe per ser recollit en l’acord aconseguit en aquesta reunió.
Des del ICALI, s’ha oferit la màxima col·laboració per a una volta a la normalitat minorant els efectes negatius que s’hagen pogut ocasionar als justiciables i a l’Advocacia en general.