ICASUECA celebra el Dia Internacional de la Dona

En el matí d’ahir 8 de març, Dia Internacional de la Dona, el Col·legi d’Advocats de Sueca, amb la col·laboració i participació de la resta d’operadors jurídics i col·lectius relacionats amb el món del dret del partit judicial de Sueca, com ara Magistrats, Lletrats de l’Administració de Justícia, funcionaris de Justícia i Procuradors dels Tribunals ha celebrat una trobada a les portes dels Jutjats, per a defendre la igualtat de les dones. Davall el lema “mou-te per la igualtat, és de justícia”, s’ha dit no al sostre de vidre, no a la bretxa salarial i no a la consideració que és a les dones a qui corresponen les obligacions familiars.

Durant esta parada s’ha procedit a la lectura d’un discurs en què s’ha fet un repàs al costós accés de la dona a les distintes professions jurídiques, des de la pionera, Concepció Arenal, primera dona a assistir a una Facultat de Dret, entre els anys 1841 i 1846, això sí, disfressada d’home i només com a oient, passant per la valenciana María Ascensión Xirivella Marín, la primera dona que va accedir a l’exercici de l’advocacia a Espanya, al ser admesa en el Col·legi d’Advocats de València el 12 de gener de 1922; també s’ha recordat a Clara Campoamor, que va aconseguir durant les Corts de la Segona República el vot per a les dones, i a Victòria Kent, primera dona que en 1930 va actuar davant del Tribunal Suprem de Guerra i Marina i que a més va ser directora general durant la Segona República, fins a arribar a Victòria Ortega, primera dona a ostentar la Presidència del Consell General de l’Advocacia Espanyola.

S’ha recordat que fins a l’any 1966 va estar prohibida la participació de les dones en les carreres judicial i fiscal, justificant-se eixa prohibició no en la falta de capacitat o responsabilitat de la dona per a exercir tals càrrecs, sinó en una "protección dels seus sentimientos" davant de determinades actuacions que el compliment del càrrec feia ineludibles.

També s’ha posat de manifest que a pesar que la igualtat és un principi jurídic universal, a pesar dels avanços legislatius en matèria d’igualtat i a pesar del creixement exponencial de la presència de les dones en el món del dret, el poder judicial i l’advocacia institucional continuen vestint robes masculines. Les dones són la majoria en la base però la minoria en l’altura.

S’han donat xifres d’esta afirmació: dels 83 Col·legis d’Advocats, només 12 d’ells estan presidits per dones. En els 71 restants els Degans són hòmens. En la carrera judicial mai s’ha conegut una Presidenta del Tribunal Suprem. Només el 13% de les places d’este tribunal ho ocupen dones. Només una de les 17 Presidències de Tribunals Superiors de Justícia -la de València- està ocupada per una dona, Pilar de l’Oliva, i tan sols 8 de les 50 presidències de les Audiències Provincials són dirigides per una magistrada i això a pesar que més de la mitat de les sentències que es dicten són rubricades per jutgesses, invisibles en la cúpula del poder judicial

S’ha conclòs sol·licitant el canvi social a favor de la igualtat entre hòmens i dones, incorporant de manera efectiva en l’exercici de l’advocacia i en la resta de les professions relacionades, l’enfocament de gènere, fomentant d’esta manera els canvis socials necessaris per a revertir l’actual situació de desigualtat.

La lectura del text ha estat precedida d’unes breus paraules del Degà de l’ICA Sueca, Jesús Muñoz de Carrasquer. La lectura del text s’ha iniciat per funcionàries de Justícia dels Jutjats de Sueca i en la mateixa han participat a més, diverses advocades de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Sueca, advocades representants de l’Associació de l’Advocacia Jove de Sueca, les Magistrades dels Jutjats de Primera Instància i Instrucció 3 i 5 de Sueca, Ana Faus i Lluïa Mayordomo, la LAJ del Jutjat núm. 1, Amparo Tur i ha conclòs la lectura la Vicedegana d’este Col·legi.