L’Advocacia de la Comunitat Valenciana celebra el Dia de la Justícia Gratuïta i del Torn d’Ofici

El pròxim 12 de juliol, se celebra el Dia de la Justícia Gratuïta i del Torn d’Ofici. Un dia marcat amb el qual es pretén posar en valor la importància de la Justícia Gratuïta i reivindicar el paper dels advocats i advocades adscrits al Torn d’Ofici, la labor del qual resulta imprescindible per a la defensa dels drets dels ciutadans.

Les actuacions de negociació dutes a terme per Consell Valencià de Col·legis d’Advocats (CVCA) amb la Conselleria de Justícia en els últims anys han fet possible una important revisió dels barems d’honoraris a la Comunitat Valenciana, la qual cosa ha permès que els advocats i advocades del Torn d’Ofici recuperin el nivell adquisitiu de 2005. Durant 2018, el CVCA ha seguit reivindicacions, sol·licitant a la Conselleria que es dicti un nou decret, que no només incrementi els barems del TO, sinó que, a més, contempli totes les actuacions realitzades pels lletrats i lletrades en defensa dels interessos dels ciutadans.

Cal destacar que la Comunitat Valenciana va tramitar l’any passat un total de 110.662 expedients de Justícia Gratuïta, la qual cosa significa que els 4.393 lletrats i lletrades adscrits al Torn d’Ofici en els vuit Col·legis de la Comunitat, van atendre una mitjana mensual de 9.221 assumptes o al voltant de 303 casos diaris.

En ocasió de la celebració del Dia de la Justícia Gratuïta i del Torn d’Ofici, demà 12 de juliol, els diferents col·legis d’advocats de la Comunitat han organitzat una sèrie d’actes per a commemorar aquesta efemèride.

 

Alcoy

Un any més, el Col·legi d’Advocats d’Alcoi, instal·larà una taula informativa per a la ciutadania, si bé enguany, després de les gestions realitzades amb la Corporació Municipal, aquesta taula informativa s’instal·larà a la porta principal de l’Ajuntament d’Alcoi, amb la finalitat de donar a conéixer al ciutadà el servei d’Assistència Jurídica Gratuïta i el seu funcionament, sent aquesta ubicació molt més visible que els Jutjats per a arribar als ciutadans. A més, a les 12.00 hores es realitzarà una concentració en la mateixa plaça per a donar lectura al manifest “En defensa de la Justícia Gratuïta i del Torn d’Ofici”, estant previst que de forma simultània tots els Iltres. Col·legis d’Advocats d’Espanya donen lectura al mateix a la mateixa hora en tot el territori nacional.

Alzira

El Col·legi d’Advocats d’Alzira té prevista per a demà a les 13.00 hores una concentració a la porta de la seu del col·legial, situada en la plaça del sufragi, núm. 9 (edifici dels Jutjat núm. 4-5-6 i 7) on es llegirà el manifest davant la premsa, els lletrats i lletrades i les persones que assistisquen.

Sueca

El Col·legi d’Advocats de Sueca tornarà a sortir al carrer aquest divendres dia 12 de juliol coincidint amb la commemoració del Dia de la Justícia Gratuïta i del Torn d’Ofici. Per a celebrar-ho, els advocats del Col·legi suecà instal·laran el mateix matí del divendres un punt d’informació davant les portes dels jutjats. L’acte culminarà a les 12.00 hores del migdia amb la lectura d’un manifest al costat de l’Arbre de l’Advocacia del Torn d’Ofici, en el qual continuaran reivindicant el paper indispensable dels advocats en l’assistència jurídica gratuïta.

Elx

El Col·legi d’Advocats d’Elx desenvoluparà una jornada de portes obertes en la seu principal situada al carrer Maestro Alfredo Javaloyes, així com la col·locació d’una taula informativa en la Plaça de Barcelona de la ciutat de 9.30 h a les 12 h, on es procedirà al repartiment de fullets informatius i records de la commemoració.

Així mateix, i com a clausura a l’acte, es procedirà al lliurament als companys Dª. García Sansano i Sr. Manuel Jesús Zaragoza Gil dels diplomes distintius per la seva aportació professional a la Justícia Gratuïta.

Oriola

Per la seva part el Col·legi d’Advocats d’Oriola ha confirmat la presència de taules informatives formades per membres la Comissió del Torn d’Ofici, per a explicar als ciutadans l’important paper que exerceixen els Advocats del Torn d’Ofici. Aquestes taules es trobaran tant en Jutjat d’Oriola com en el de Torrevella.

Sobre les 13 hores, i en el Saló d’Actes del Col·legi, està previst que un Jurament o promesa de nous lletrats, lliurament de diplomes a 10 Lletrats del Torn d’Ofici amb especial reconeixement a la labor desenvolupada com a Advocat/a del Torn d’Ofici, així com a la dedicació prestada, de forma exemplar, al servei de la Justícia Gratuïta.

València

Com és habitual el Col·legi d’Advocats de València, juntament amb l’Agrupació de la Jove Advocacia Valenciana i la Secció de Torn d’Ofici de l’ICAV, instal·laran una Taula informativa a la Ciutat de la Justícia de València des de les 9.30 hores, per a visibilitzar la labor de l’advocats i advocades inscrits en el Torn d’Ofici. Els acompanyaran els membres de la Junta de Govern responsables de l’Àrea del Torn d’Ofici, Ester Sanchís, Jorge García-Gascó i Josep Julià Pascual. Així mateix, l’ICAV vol mostrar el seu suport, en ocasió d’aquest Dia, a la iniciativa plantejada per un grup de col·legiats i col·legiades, adscrits al servei d’assistència jurídica gratuïta, que reclamen la denominació d’una via pública com a Carrer/Plaza del Torn d’Ofici/ Del Torn d´Ofici.