L’Advocacia Espanyola participarà en el grup d’anàlisi dels delictes d’agressió i abús sexual

La presidenta del Consell General de l’Advocacia Espanyola, Victòria Ortega, formarà part del grup d’expertes que se sumaran els membres de la Secció de Dret Penal de la Comissió General de Codificació del Ministeri de Justícia per a analitzar la regulació dels delictes d’agressió i abús sexual i proposar, si és el cas, la seua modificació en el Codi Penal.

El Consell General de l’Advocacia Espanyola considera que les seues aportacions són necessàries per a qualsevol proposta de reforma legislativa i, per decisió de la seua Comissió Permanent, la seua presidenta assumix esta responsabilitat.

A pesar de l’escàs temps que s’ha donat per a esta anàlisi, l’Advocacia Espanyola considera necessària un aclariment del text del Codi Penal i la seua adequació a normes internacionals, com el Conveni del Consell d’Europa sobre prevenció i lluita contra la violència contra les dones i la violència domèstica, conegut com a Convenció d’Istanbul.

Reiterem no obstant això que qualsevol reforma penal requerix d’una reflexió serena i assossegada que no perda de vista la proporcionalitat de les penes.

Per a l’Advocacia Espanyola, les reformes legals en esta matèria seran ineficaços si a més no van acompanyades de la necessària formació de tots els actors jurídics en perspectiva de gènere i altres mesures que eviten la revictimización de les dones durant el procés penal, entre altres.

El Consell General de l’Advocacia Espanyola espera que la presència de dones en les comissions d’estudi no es limite a un moment ni una situació concreta, ja que perquè siguen realment representatives de la nostra societat, han de ser paritàries i plurals en la seua constitució, màximament en un àmbit com el de la Justícia en què les dones ja són majoria entre les professionals.