L’Advocacia Valenciana rotundament en contra de la mesura de la Conselleria que pretén diferenciar entre lletrats especialitzats en violència de gènere, segons defensen agressors o víctimes

  • La mesura implicaria una incompatibilitat en la defensa dels lletrats, segons es realitze als presumptes agressors o a les víctimes de violència de gènere.
  • El CVCA afirma que això suposa “un desconeixement sobre la independència dels professionals de l’advocacia i afecta als drets fonamentals de la ciutadania”.
En resposta a les declaracions atribuïdes en el dia d’ahir per diversos mitjans de comunicació a la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, el Consell Valencià de Col·legis d’Advocats vol mostrar la seua total disconformitat. La institució que representa als huit col·legis d’advocats de la Comunitat, entén que tals afirmacions suposen “un desconeixement sobre la independència dels professionals de l’advocacia”, al mateix temps que “afecta el Dret de Defensa i al Dret de Presumpció d’Innocència del justiciable”, tots dos drets fonamentals de la ciutadania.
El Consell Valencià de Col·legis d’Advocats vol manifestar que, sens dubte, coincideix amb la consellera de Justícia en la necessitat d’extremar l’assistència i protecció a les víctimes de violència de gènere, “en la defensa del qual, l’Advocacia està i ha estat en tot moment plenament compromesa”, afirmen des del CVCA. De fet, “la necessitat d’una formació específica i contínua per als advocats i advocades en aquesta matèria ens ha ocupat i ens continuarà ocupant als col·legis, impartint-la per iniciativa pròpia i imposant-la amb la finalitat d’obtindre la millor tècnica i prestar el millor assessorament jurídic”, continuen des de la institució.
Ara bé, el que l’Advocacia Valenciana “no pot acceptar en cap cas és la introducció en el Torn d’Ofici – l’organització i la gestió del qual és competència exclusiva dels Col·legis- de cap incompatibilitat entre la defensa de presumptes agressors i la de víctimes”, de manera que qui haja assistit o defensat a presumptes agressors, no puga fer-ho amb víctimes, la qual cosa, a més de suposar un desconeixement sobre la independència dels Advocats i Advocades, afecta al Dret de Defensa i al també fonamental, Dret de Presumpció d’Innocència del justiciable.