L’advocat madrileny Manuel de la Penya guanya l’XI Concurs de Microrelats sobre Advocats

“Qüestió de temps”, de l’advocat Manuel de la Penya Garrit, ha sigut el relat guanyador de l’XI Concurs de Microrelats sobre Advocats, dotat amb 3.000 euros, entre més de 8.000 obres que han participat en aquesta edició de 2019.

El Jurat del certamen, que organitzen el Consell General de l’Advocacia Espanyola i la Mutualitat de l’Advocacia, va triar aquesta original història, premiada el mes de gener, per versar sobre la difícil adaptació d’alguns professionals als nous temps, així com per considerar que fila amb encert les cinc paraules obligatòries d’aqueix mes –gaudir, esgarrifós, bossa, loció, rei-.

En aquesta edició han arribat relats procedents de totes les ciutats d’Espanya (86%), d’Amèrica, amb un 10,09% i d’altres continents (0,70%), batent de nou tots els rècords de participació. Un 53,14% dels relats han sigut escrits per dones, la meitat d’ella de professió advocades, enfront del 46,86% d’homes, d’edats entre 35 i 60 anys.

En el Jurat d’aquesta edició van participar Fernando Grande-Marlaska, ministre de l’Interior en funcions; Antonio Garrigues, president honorífic de Garrigues; José María Pérez, “Peridis”, escriptor i humorista; Victoria Ortega, presidenta del Consell General de l’Advocacia Espanyola; Enrique Sanz, president de la Mutualitat de l’Advocacia; Cristina Llop, sotssecretària de Comunicació i Màrqueting del Consell; Joaquín García-Romanillos, vocal de la Mutualitat; José Mª Palomares, director de Comunicació i Fundació Mutualitat Advocacia i Luis Izquierdo Labella, director de Comunicació i Màrqueting del Consell de l’Advocacia. Aquest lletrat madrileny és fidel a aquest certamen, en el qual porta participant des dels seus orígens. Els seus textos han sigut els més votats pel públic al llarg d’aquests anys i s’ha alçat amb el guardó mensual en quatre ocasions.

De la Penya va començar la seua marxa professional fa ja 30 anys; primer, en el despatx de Santiago Muñoz Machado, director de la Reial Acadèmia Espanyola (RAE); després, en despatx propi i, en l’actualitat, porta 23 anys com a advocat de l’empresa constructora OHL.

L’autor considera que “aquest concurs està molt ben plantejat, ja que escriure històries partint de paraules concretes és sempre un repte i obliga a realitzar una labor de major concreció”.

Així mateix, valora com un encert que el “concurs s’obrira” en permetre també que el públic triara mensualment el microrelat que més els agradara. “En època de xarxes socials, és un sistema molt democràtic i assembleari”, va explicar en rebre la notícia.

El guanyador ha participat també en els últims anys en diversos certàmens d’escriptura i de dibuix, com el concurs de vinyetes, organitzat per la Mutualitat de l’Advocacia sobre el món de la Justícia. Fins que es convoque la XII Edició al gener de 2020, en https://microrrelatos.abogacia.es/ poden consultar-se tots els relats seleccionats i guanyadors de les onze edicions que porta celebrades el Concurs, així com les bases per a la participació i el formulari a través del qual els participants poden enviar el seu relat al costat de les seues dades personals.

A l’última votació, al costat del guanyador van arribar Susana Revuelta, Nicolás Montiel, Amparo Martínez, Ángel Sáiz, Elena Bethencourt, Javier Puchades, José Ángel Rodríguez, María Sergia Martín, María Carmen Caamaño, Pilar Alejos i Marta Trutxuelo.

RELAT GUANYADOR: QÜESTIÓ DE TEMPS

Havia de passar. Havia de passar-me. A mi, que pensava: “a penes uns anys d’exercici i a gaudir de la vida, allèn els jutjats i la seua fauna”. A mi, el rei dels casos difícils, reeixit defensor de pobres innocents i autors de crims esgarrifosos, l’advocat-orquestra, capaç de tocar tots els pals jurídics, amb clientela fidel i diversa, des d’empreses cotitzades en borsa fins a vetustes botigues de barri. M’ho va advertir la perfumera de la cantonada mentre tirava el tancament: “no tenim futur, don Bernabé, els temps han canviat; no podem competir amb gegants de la distribució, amb els monstres d’internet; estem tan obsolets com aqueixa loció capil·lar que jo continuava venent-li”. Assegut en el meu impersonal cubiculum, idèntic a tants uns altres, em pose els auriculars. La meua primera anomenada. -Fastadvisor, advocats 24 hores, li atén Bernabé. En què puc ajudar-lo?