Les Jornades del Tribunal de Marques de la UE es consoliden com la trobada de referència per a la protecció de marques i dissenys

L’auditori Europa de la EUIPO (Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea) ha acollit aquest dijous la inauguració de les XIV edició de les Jornades del Tribunal de Marques de la Unió Europea, un esdeveniment que ha reunit a quasi un centenar de professionals especialitzats en propietat industrial.

En l’acte han intervingut la presidenta del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), Pilar de l’Oliva; el vicedegà de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia d’Alacant (ICALI), Ignacio Gally; el director adjunt del Departament d’Operacions i futur cap de comunicació de la EUIPO, Julio Laporta; el degà de l’Il·lustre Col·legi de Procuradors d’Alacant (ICOPAL), Enrique de la Creu i la presidenta de la Secció d’Advocats Especialistes en Propietat Industrial i Intel·lectual del ICALI, Marina Gómez.

“Aquestes jornades coincideixen amb un any molt important per a aquesta organització, el nostre 25 aniversari, temps en el qual hem crescut junts, en el qual hem arribat molt lluny i en el qual els resultats indiquen una evolució molt positiva en la percepció del valor de la contribució de la propietat industrial a la nostra societat i les nostres empreses. Això és gràcies a que tots els professionals que ens dediquem a aquesta tasca treballem junts des del primer dia”, ha expressat el representant de la EUIPO.

De l’Oliva, per part seua, ha reiterat el compromís de la presidència del TSJCV de realitzar tots els esforços necessaris davant les institucions que tenen competència per a això per dotar al Tribunal de Marques de la UE, amb seu a Alacant, dels millors i més moderns mitjans per al seu funcionament. En aquest sentit, ha recordat “la decisió de la Comissió Permanent del Consell General Poder Judicial del passat 17 d’octubre per la qual s’ha especialitzat la Secció 8a de l’Audiència Provincial d’Alacant amb caràcter exclusiu per al coneixement dels recursos d’apel·lació d’assumptes propis de l’especialitat del mercantil i en la matèria de marques de la Unió Europea i de dibuixos i models comunitaris”. La presidenta del TSJCV ha indicat que aquesta especialització, que entrarà en vigor l’1 de gener de 2020, “suposa un reconeixement a l’activitat singular que desenvolupa aquest tribunal en excloure-li del coneixement dels recursos d’apel·lació enfront de resolucions dictades per jutjats de Primera Instància i li permet concentrar-se en els assumptes mercantils i els que li corresponen com a Tribunal de Marques de la Unió Europea”.

De l’Oliva ha puntualitzat a més enguany la Secció i els jutjats han experimentat “un augment sensible en l’entrada d’assumptes relacionats amb les marques de la Unió Europea i dissenys comunitaris”, en relació a l’any anterior. Això, ha indicat, “pot assenyalar que el demandant i la seua adreça lletrada quan també és titular d’aqueixos mateixos títols en la seua versió nacional tenen confiança en l’activitat jurisdiccional desplegada pels jutjats de Marca en Primera Instància i pel Tribunal de Marques de la UE en grau d’apel·lació”.

Per part seua, tant el vicedegà del ICALI com el degà de ICOPAL han incidit en el gran èxit que suposa el treball conjunt d’aquestes jornades, així com han subratllat la importància que tant el Tribunal de Marques de la UE com la EUIPO tinguen la seua seu a la ciutat d’Alacant.

El programa de les jornades, que tenen lloc fins a aquest divendres, reuneix els màxims experts en propietat industrial i aborda les últimes novetats jurisprudencials en les sentències del Tribunal de Marques de la UE, les noves marques de certificació i multimèdia, la realitat de les duanes i les mesures després de la infracció i confiscació de productes, els drets d’autor en el marc comunitari o la defensa penal de la propietat industrial en internet, entre altres temes.