L’IV Congrés de l’Advocacia Valenciana reuneix els professionals del dret de tota la Comunitat Valenciana

Professionals del dret s’han donat cita en la major trobada del sector legal de la Comunitat Valenciana. L’IV Congrés de l’Advocacia Valenciana ha aconseguit reunir els millors experts per a realitzar un detallat examen del futur de l’advocacia en un context en constant canvi.

La inauguració del Congrés organitzat pel Consell Valencià de Col·legis de l’Advocacia (que reuneix els huit Col·legis de l’Advocacia de la Comunitat) ha tingut lloc en la que està sent la seu de l’esdeveniment, el Col·legi d’Advocats de València. L’encarregada de l’obertura ha sigut la presidenta del Consell General de l’Advocacia Espanyola, Victoria Ortega. La presidenta del *CGAE ha parlat “de la unitat de tots els col·legis valencians a través del Consell i del compromís amb la defensa i amb la justícia, d’allò que ens importa, a través d’aquest Congrés”. Ortega també ha aprofitat per a deixar constància de la “necessitat que des de la classe política es faça front a les urgències des del sentit de la responsabilitat. Això ha de ser a través de la cultura de l’acord per a renovar el Consell General del Poder Judicial, per a avançar en una eficiència en el servei públic de justícia, per a una dotació pressupostària amb la qual es puguen dur a terme totes les reformes que tenim damunt de la taula i en la nostra llei del dret de defensa”.

A continuació, José Soriano, degà del Col·legi d’Advocats de València, ha assegurat que el congrés ha de “ser científic, però també participatiu i reivindicatiu sobre allò que ens preocupa hui, que en alguns casos ja ens preocupava fa 6 anys: deontologia, torn o protecció social de l’advocacia. Clar que anem obligats a actualitzar-nos però clar també que estem obligats a parlar, debatre, qüestionar i abordar la nostra educació deontològica, la nostra jubilació. En essència, la nostra professió”.

Ha tancat l’acte d’inauguració el president del Consell Valencià de Col·legis de l’Advocacia, Vicente Pascual. El màxim representant del CVCA ha incidit en què “l’advocacia ha de caminar cap a l’excel·lència jurídica, i això s’aconsegueix amb la formació contínua que els col·legis i els consells garantim. Aquest congrés és una bona mostra d’això. Hem d’anar cap a eixa excel·lència professional de l’advocacia que la societat demanda”. A més, en la taula presidencial han sigut presents els degans: ICA Alcoi, Ricardo de l’Encarnació ; ICA Alzira, Agustín Ferrer, ICA Castelló, Manuel Mata; ICA Elx, Diego García; ICA Orihuela, Manuel Almarcha i ICA Sueca, Jesús Muñoz.

18 taules i tallers d’interés jurídic, més de 40 ponents i més de 200 congressistes de tots els col·legis de la Comunitat Valenciana.

Els números que deixa el Congrés de l’Advocacia Valenciana mostren l’interés dels centenars d’advocats i advocades assistents per conéixer les pautes que marquen el futur de l’advocacia.

Les ponències han tractat temes tan actuals com la influència de la Intel·ligència Artificial en l’advocacia, en què s’ha analitzat els clarobscurs del reglament que pretén regular la Intel·ligència artificial. Els experts han coincidit que la regulació s’ha focalitzat en un enfocament de risc. Una valoració en general positiva encara que també s’ha parlat d’una oportunitat perduda quant a la supressió de normes ètiques essencials.

Altres temes de gran interés tractats han sigut, relacionat amb la salut: el control del *estrés, el dret valencià, el nou plet testimoni en civil i laboral, l’urbanisme, la taxació de costes o l’anàlisi del RDL 6/2023 sobre la *transformación digital i l’era *telemá*tica.

El magistrat del Suprem, Manuel Marchena, rep la Medalla d’Honor de la  RAVJL

La Reial Acadèmia Valenciana de Jurisprudència i Legislació ha aprofitat el si del Congrés per a celebrar l’acte d’imposició de la Medalla d’Honor al magistrat del Tribunal Suprem, president de la Sala Segona penal, Manuel Marchena.

La Medalla d’Honor de la *RAVJL és una distinció que reconeix els mèrits de persones amb un acreditat prestigi en l’àmbit de les professions jurídiques. S’ha concedit a Manuel Marchena, segons l’acord del ple de l’Acadèmia “en atenció als mèrits que concorren en el seu currículum i trajectòria professional”.

Al Congrés han assistit, la presidenta del Tribunal Superior de Justícia, Pilar de l’Oliva; la presidenta del Consell Jurídic Consultiu, Margarita Soler; l’Advocat General de la Generalitat, Álvaro Martínez;  degans i presidents/as de col·legis professionals, ex presidents del *CVCA i el president electe del *CVCA, Fernando Candela, diputats de la Junta de *gobieno de l’ICAV. A més de congressistes i els membres del Comité organitzador del Congrés: Mª Trinidad Piquer, Beatriz *Gomar, Sofía d’Andrés, Vicente *Ibor i Evaristo Soler.