Sueca es va bolcar ahir amb el Col·legi d’Advocats de Sueca en la celebració del Dia de la Justícia Gratuïta i del Torn d’Ofici. Enguany, en reconeixement a la funció social i el treball dels lletrats adscrits al torn, l’Ajuntament els ha dedicat un arbre que han batejat com “L’Arbre de l’Advocacia del Torn d’Ofici”. “El nostre Col·legi amb la total cooperació i complicitat del govern local, hem pensat que era el moment de reconéixer i perpetuar en un espai físic, la dura i poc reconeguda feina de l’advocada i l’advocat del torn d’ofici”, va expressar el degà dels advocats del col·legi suecà, Jesús Muñoz.
L’alcaldessa de Sueca, Raquel Tamarit; i la consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo, foren les encarregades de descobrir la placa instal·lada als peus de l’imponent ficus que està ubicat davant dels jutjats. A l’acte que va tindre lloc de vesprada en la mateixa Placeta del Convent, també assistiren regidors, representants autonòmics, així com jutges i lletrats de l’Administració de Justícia.
El degà va destacar que amb este reconeixement, “volem que cada vegada que passeu i mireu la placa, recordeu el treball d’uns professionals que assessoren i vetlen pels interessos i els drets de persones que tenen problemes jurídics i no disposen de recursos econòmics”. “Prestem assistència les 24 hores del dia durant els 365 dies de l’any”, va afegir Muñoz.
El degà del col·legi suecà va reivindicar l’advocacia del torn d’ofici “com un dels pilars bàsics de l’estat social, i com a tal exigim unes indemnitzacions justes als lletrats i als col·legis que ho gestionen”. En este sentit, va reconéixer “el gran esforç que està fent-se des de l’actual govern de la Generalitat i en especial des de la Conselleria de Justícia per millorar les polítiques socials i en concret les retribucions als advocats del torn d’ofici”. “Avancem per bon camí cap a la dignificació d’este servei públic essencial, però encara queda molt per fer”, va concloure.
La consellera, per la seua banda, va explicar que ella mateixa va estar tres anys, a finals dels 90, treballant en els jutjats de Sueca, els mateixos davant dels quals va tindre lloc ahir l’acte, i dels quals, va dir, “guarde un molt bon record”. Gabriela Bravo va destacar el Consell del qual ella forma part, “tenia com a finalitat fonamental millorar la vida de les persones”. “I per aconseguir-ho és importantíssim disposar d’un sistema judicial garantista, que permeta l’accés a la justícia a totes les persones en unes condicions d’igualtat, on la figura de l’advocat és esencial”, va afegir.
“Necessitem posar en valor la important feina que fan els lletrats que estan en el torn d’ofici”, va assegurar. Per això, va explicar que una de les primeres mesures que preneren des de la Conselleria de Justícia que presideix, va ser “configurar un nou model de Justícia Gratuïta, en la qual els advocats se sentiren reforçats i recolzats; apostar fermament per l’especialització i la formació; i també, millorar les condicions econòmiques dels lletrats per dignificar la seua important llavor”. “Any rere any hem anat incrementant les retribucions, fins que ja les hem incrementat un 60% respecte a 2015, però encara no és suficient”, va detallar.
Per últim, l’alcaldessa Raquel Tamarit, va recordar que l’any passat, el Col·legi d’Advocats de Sueca, va rebre la màxima condecoració del consistori, la Medalla d’Or de la Ciutat, en reconeixement “al compromís ferm que ha mostrat sempre amb la llengua i el Dret Civil dels Valencians, a més la seua indiscutible tasca en defensa dels sectors socials més desfavorits”.
Tamarit va establir una analogia entre el ficus i la contribució social del servei de la Justícia Gratuïta. “Vosaltres, sens dubte, simbolitzeu este bon arbre, de llargues branques, arrels fortes i ombra generosa, que dóna recer i protegeix”, va dirigir l’alcaldessa als advocats.
Així, “este exemplar de ficus que hui vos cedix el poble de Sueca, quedarà per sempre vinculat al treball i a la importantíssima aportació social que realitzeu tot el col·lectiu del torn del Partit Judicial de Sueca”, va afirmar la primera autoritat municipal abans de procedir, junt a la consellera de Justícia, a descobrir la placa dedicada als advocats del torn d’ofici, instal·lada als peus de l’arbre.
Concentració al matí
Les activitats de la jornada del dijous s’iniciaren al migdia amb una concentració dels advocats a les portes dels jutjats. El degà, Jesús Muñoz, va donar lectura a un manifest en el qual es va defensar la necessitat de l’assistència jurídica gratuïta i es va reivindicar el paper indispensable dels advocats del Torn d’Ofici, alhora que destacaren les carències que afecten a ciutadans i professionals, com ara “l’excessiva burocràcia i un irracional control de l’Administració de les certificacions de les actuacions dels lletrats”. Els advocats del col·legi suecà també reclamaren la necessitat d’una seu de Fiscalia a nivell de partit judicial, i en l’àmbit local, denunciaren la dispersió dels jutjats del municipi.
En el mateix acte exigiren, una vegada més un pacte d’Estat per a la Justícia, com a única via “per obtenir el compromís polític i de les Administracions Públiques per a garantir els drets dels més desfavorits”.
Per últim, el degà dels lletrats del partit judicial de la capital de la Ribera Baixa, va recordar que continuen recolzant les mesures d’igualtat de gènere i va denunciar “la greu situació en la qual milers d’éssers humans es veuen abocats a processos migratoris sense que se’ls done una solució, ni digna ni humanitària”.