Tomás Sala Franco rep la Medalla de la Real Acadèmia Valenciana de Jurisprudència i Legislació

La Real Acadèmia Valenciana de Jurisprudència i Legislació (RAVJL) ha volgut reconéixer a Tomás Sala Franco, catedràtic emèrit de Dret Laboral a la Universitat de València, amb la Medalla de l’Acadèmia “en atenció als mèrits que concorren en la seua persona com a jurista per la seua dilatada trajectòria professional en l’àmbit del Dret Laboral, així com en els seus treballs en relació amb la conciliació i arbitratges laborals, tot això en defensa de l’Estat social i democràtic de dret”, segons es recull en l’acord del Ple de l’Acadèmia.

La cerimònia d’imposició de la Medalla de la RAVJL va tindre lloc en la vesprada del passat divendres en el Saló d’actes del Col·legi d’Advocats de València (ICAV), amb la presència de la presidenta de l’Acadèmia, Auxiliadora Borja i altres membres de la institució. Borja va donar la benvinguda als assistents i va ser l’encarregada d’obrir l’acte.

Després de la lectura de l’acord del Ple per part del secretari, Antonio Sotillo, la presidenta de la RAVJL va pronunciar unes paraules sobre la trajectòria professional del guardonat. Auxiliadora Borja va recordar que “els mèrits per a atorgar aquesta medalla són molts” per a, a continuació, fer un repàs per la seua extensa labor professional i aportació al dret, no sense abans recordar que l’homenatjat, havent sigut professor seu en la facultat “aconseguia fer sempre l’assignatura més interessant”. “Gràcies Tomás, eres un orgull per als altres”, va finalitzar la degana.

A continuació, el catedràtic emèrit va ser condecorat amb la Medalla de la Real Acadèmia Valenciana de Jurisprudència i Legislació, i va pronunciar un discurs d’agraïment a l’Acadèmia. Sala va destacar durant la seua intervenció que la seua trajectòria professional s’ha vist marcada per uns mestres excel·lents que “m’han permés aprendre”, i “sempre he pensat que la millor manera d’aprendre és fixar-se molt”. Després d’agrair-los a tots ells la seua aportació, va afirmar que la concessió d’aquesta Medalla a la seua persona coincideix amb “el compliment de la majoria d’edat del Dret del Treball”.

En aquest sentit, l’homenatjat va posar de manifest la important contribució del Dret del Treball al Dret Constitucional, de fet, – va afegir – “resulta altament significatiu que dels deu presidents que ha tingut el Tribunal Constitucional, tres d’ells hagen sigut laboralistes”. A més, aquesta branca del dret “es troba en l’actualitat en el centre dels grans debats polítics, econòmics i socials, per assumptes tan recurrents com la desocupació, la precarització del treball o, més àdhuc, pel debat necessari sobre el temps de treball efectiu”. En tot cas, “hui es pot afirmar que el dret del treball s’ha convertit en una disciplina jurídica realment important”.

Sala va acabar el seu discurs manifestant-se rotundament en favor de la unitat de l’ordenament jurídic. “Si alguna cosa he aprés en la meua vida professional i acadèmica ha sigut precisament que la majoria dels assumptes impliquen diverses disciplines jurídiques (civil, mercantil, laboral…)”. “No crec, doncs, que continue tenint sentit l’excessiva parcel·lació en l’especialització del dret”, va finalitzar.

Entre els assistents a l’acte es trobaven personalitats destacades de l’àmbit de la justícia i la política valenciana com el tinent fiscal de la Comunitat, Gonzalo López, el magistrat i expresident del Tribunal Suprem, Gonzalo Moliner; la secretària general de la Delegació Rectora de la Universitat de València, Mª Elena Olmos; la vicedegana de la Facultat de Dret de la UV, Mª Dolores Más; el president del Comité Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana, Carles L. Alfonso; el magistrat de Tribunal Suprem, Ángel Blasco; i la presidenta del Col·legi de Graduats Socials de València, Carmen Pleite, entre altres. Així mateix, també van estar presents els membres de la Junta de Govern de l’ICAV, així com familiars i amics del guardonat.