Victoria Ortega Benito, reelegida presidenta per majoria absoluta del Consell General de l’Advocacia Espanyola

  • La candidatura de Victoria Ortega ha obtingut el 72,5% dels vots dels degans i deganes dels 83 Col·legis d’Advocats

Victoria Ortega Benito ha sigut reelegida com a presidenta del Consell General de l’Advocacia Espanyola en el Ple celebrat aquest matí per 58 vots d’un total de 80 emesos, dels quals dos ha sigut en blanc. Victoria Ortega ha obtingut la majoria absoluta amb el 72,5% dels vots dels degans dels Col·legis d’Advocats, enfront dels 17 vots (21,25%) reeixits per Javier García Pascual, anterior degà del Col·legi d’Advocats d’Àlaba, i els 3 vots (3,75%) obtinguts per Manolo Hernández, degà del Col·legi d’Advocats de Sabadell.

Per part seua, els candidats i candidates Manuela Andreu Llorens, col·legiada en el Col·legi d’Advocats de València; Jaime Benito Hernández, col·legiat en el Col·legi d’Advocats de Madrid; Juan Blanco Muñoz, col·legiat en el Col·legi d’Advocats d’Osca; Vanessa González Fornas, col·legiada en el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona; i David Peña Nofuentes, col·legiat en el Col·legi de l’Advocacia de Reus, no han aconseguit cap vot.

Després del recompte de vots, el vicepresident primer del Consell General de l’Advocacia i degà del Col·legi d’Advocats de Madrid, José María Alonso, ha proclamat com a presidenta a Victoria Ortega, qui ha pres possessió de la Presidència de l’Advocacia acompanyada del degà del Col·legi d’Advocats de Cantàbria, Andrés de Diego Martínez, i del president de la Mutualitat, Enrique Sanz Fernández-Lomana.

Durant la seua presa de possessió, Victoria Ortega ha agraït “de tot cor tant als quals l’han votada com als que legítimament han optat per altres candidatures”. La presidenta de l’Advocacia ha destacat que “aquesta reelecció és un reconeixement a una labor col·lectiva desenvolupada durant quatre anys”. Durant aquest període, Victoria Ortega ha recordat que s’ha aprovat el Codi Deontològic, s’ha revisat a l’alça els barems del Torn d’Ofici en territori del Ministeri de Justícia encara que “continuen sent minsos”, s’ha aconseguit l’abonament mensual i, entre altres assoliments, s’ha aconseguit suprimir el “intent de privatitzar l’Assistència Jurídica Gratuïta” a través de la imposició de l’IVA a aquest servei tan fonamental en la defensa dels drets dels ciutadans sense recurs.

Finalment, la presidenta de l’Advocacia ha demanat a tots els consellers i conselleres “treballar tots i cadascun per aconseguir la unitat des de la diversitat”.

La primera dona que ha presidit el Consell General de l’Advocacia Espanyola va nàixer a Palència, encara que resideix i exerceix a Cantàbria des de fa anys. És doctora en Dret per la Universitat de Valladolid i advocada en exercici des de 1981. Ha sigut degana del Col·legi d’Advocats de Cantàbria entre 2000 i 2008; vicepresidenta del Consell General de l’Advocacia Espanyola, entre 2002 i 2008, i secretària general d’aquest organisme des de febrer de 2011 fins a desembre de 2015. En les eleccions celebrades al gener de 2016, va ser elegida presidenta del Consell General de l’Advocacia.

Va ser a més una dels dotze consellers del Consell, triada pel Ple del Consell General de l’Advocacia Espanyola al febrer de 2009 i reelegida al març de 2014. Ha sigut vocal de la Comissió Institucional per a la determinació, estudi i proposta dels elements essencials de la nova Llei de Planta i Demarcació Judicial del Ministeri de Justícia, creada al maig de 2010.

Quant a la seua activitat acadèmica, Victoria Ortega és professora titular de Dret Processal en la Universitat de Cantàbria des de 1992, i ha realitzat diverses publicacions i textos monogràfics sobre Dret Processal i Administratiu.

Va ser presidenta de la Unió Professional de Cantàbria entre 2001 i 2008.

A l’abril de 2018, va ser elegida per aclamació primera presidenta d’Unió Professional.

En 2009 va rebre la Gran Cruz al Mèrit en el Servei a l’Advocacia, i la Gran Cruz de Sant Raimundo de Peñafort, el màxim guardó que atorga el Ministeri de Justícia.