El CGAE proposa al Ministeri de Justícia introduir una prova pràctica en l’examen d’accés a l’advocacia

El Consell General de l’Advocacia Espanyola (CGAE) ha fet una proposta al Govern per a modificar l’examen d’accés a l’advocacia. En aquest sentit, el CGAE proposa introduir una prova pràctica i que haja d’aprovar-se el test independentment del màster, ja que amb la normativa actual es fa mitjana. El Ministeri de Justícia s’ha mostrat predisposat per a dur a terme les modificacions proposades per l’Advocacia.

Des del CGAE asseguren que “la modificació està avançada” i l’objectiu d’aquest canvi és que el test no siga només una comprovació de coneixement en matèries teòriques, sinó que es dividisca en dues parts i que hi haja una prova pràctica.
La institució que representa a l’advocacia afirma que estan convençuts que per a acreditar les habilitats que ha de tindre un advocat es necessita introduir un supòsit pràctic, ja que la prova tal com està dissenyada ara “no acredita la capacitat” en tractar-se d’un test de respostes múltiples. “Per exemple, l’oralitat, és una de les habilitats que no es poden veure”, expliquen fonts del Consell. A més, no volen que el màster d’accés, ara obligatori, servisca per a completar les assignatures que no s’han impartit en el grau.
Ja en 2018 es va fer una proposta al llavors ministre de Justícia, Rafael Catalá, a qui, segons el Consell “no li va semblar prioritari”. No obstant això, ara asseguren que estan en negociacions amb l’equip ministerial i es mostren “disposats a procedir al canvi”. La proposta, no obstant això, encara no està tancada perquè en ella encara caben modificacions.
Un altre dels requisits que es pretén afegir és que l’examen s’haja d’aprovar independentment de la nota amb la qual s’aprove el màster. Actualment es fa mitjana i, per tant, amb un examen de 75 preguntes hi ha joves que ja amb 27 aproven en el còmput global. “Volem que es necessiten mínim 38 respostes correctes”, expliquen des del Consell.
Finalment, s’està treballant en un altre punt que és l’especialització. Segons el CGAE es tracta d’una petició que li fan molts estudiants: que el màster estiga més enfocat a l’especialització en algun terreny. Per això, els passos que es volen donar a partir d’ara aniran en la direcció d’especialitzar més als advocats en determinades matèries i el màster “pot servir per a això”.