“El cinqué torn”, guanyador del concurs de microrelats sobre advocats al juliol

Manuel Moreno Bellosillo, advocat exercent a Madrid, ha sigut el guanyador del mes de juliol en la XII edició del Concurs de Microrelats d’Advocats, organitzat pel Consell General de l’Advocacia Espanyola i la Mutualitat, amb el seu relat “El cinqué torn”, sobre el futur del sistema judicial espanyol.
Manuel Moreno, que fa any i mig va canviar el seu treball de despatx a empresa, va conéixer el concurs a través de la revista de Mutualitat de l’Advocacia i porta 10 anys participant. Va començar a escriure perquè és “aficionat a la lectura” i assegura que “de llegir em ve de tant en tant l’afició a escriure”.
L’advocat, que va rebre la notícia mentre era a la muntanya, va confessar alegrement que haver guanyat el concurs ha sigut per a ell “entre tantes notícies inquietants una molt bona notícia i motivació per a continuar escrivint”.
Descriu el seu relat com “una humil proposta per a millorar els ràtios de popularitat de la Justícia espanyola” i deixa al criteri del lector “si és irònic o no”.
El relat premiat i altres seleccionats pel jurat d’entre els rebuts el mes de juliol poden llegir-se en microrrelatos.abogacia.es i www.mutualidadabogacia.com, dins del microsite dedicat a aquest concurs, així com les bases per a la participació i el formulari a través del qual els participants poden enviar el seu relat al costat de les seues dades personals.
Aquesta edició del concurs està dedicada als Objectius de Desenvolupament Sostenible. Totes dues institucions –el Consell i la Mutualitat- pretenen així ajudar a sensibilitzar encara més sobre els reptes socials, econòmics i mediambientals del nostre planeta.
RELAT GUANYADOR:
 
El cinqué torn
L’any 2031, després d’anys de decadència, el sistema judicial espanyol era considerat un dels pitjors d’Europa. Es va formar una comissió d’experts que va dictaminar que la causa principal era l’escassa confiança que inspiraven els jutges a la ciutadania. Es va encarregar a la comissió- composta per especialistes en publicitat, mass media i xarxes socials- un programa que millorara les ràtios d’aprovació (likes) del sistema judicial. La comissió va dissenyar un cinqué torn d’accés alternatiu a la carrera judicial eficaç per a facilitar la selecció i incorporació de personatges populars a la magistratura: MasterJuez. El format va ser un èxit immediat: després d’un càsting entre milers de persones, vint triats es disputen el títol de magistrat a través d’una sèrie de proves. Així va ser com vaig passar de ser jutge de pau del meu poble a magistrat del Tribunal Suprem…, i amb una audiència del 60%!!!