El CVCA aborda les claus de la nova Llei orgànica de Protecció a la Infància i Adolescència enfront de la Violència en un nou curs formatiu

Aquest dimarts ha donat donat principi un nou curs del CVCA, d’accés i formació contínua per al Torn d’Ofici i l’Assistència Jurídica Gratuïta subvencionat per la Conselleria de Justícia, sobre la nova Llei orgànica de protecció Integral a la Infància i l’Adolescència enfront de la violència (L.O 8/2021).
El curs ha sigut inaugurat per la presidenta del Consell Valencià de Col·legis d’Advocats, Ángela Coquillat, qui ha assegurat que “l’Advocacia assumeix el compromís permanent de formació per a la defensa dels drets i interessos jurídics dels ciutadans, ara de la infància, de l’adolescència i de les persones amb discapacitat necessitades d’especial protecció”.
Jorge Cardona, catedràtic de Dret Internacional Públic de la Facultat de Dret de la Universitat de València, ha sigut l’encarregat de dur a terme la primera ponència al costat de Juan Molpeceres, advocat ICAV i membre del consell executiu de la Secció d’Infància i Adolescència, que ha sigut el coordinador.
Cardona ha descrit aquest curs com una formació específica, especialitzada en matèria dels drets de la infància i l’adolescència, amb especial atenció a la Convenció sobre els Drets del Xiquet i les seues observacions generals. De fet, el primer dels punts a tractar, va ser la Convenció dels Drets del Xiquet i els seus Protocols Facultatius. Sobre això, Cardona va ressaltar la necessitat que havia de “considerar als xiquets com a ciutadans no del futur, sinó de hui. Han de ser escoltats”.
Quant als Protocols facultatius de la Convenció, el catedràtic va destacar tres observacions generals tenint en compte el marc present: el dret del xiquet i la xiqueta a ser escoltat i l’interés superior i la violència sobre el xiquet, xiqueta o adolescent.
La primera sessió del curs va ser seguida per més de 400 alumnes via streaming, a més dels alumnes presents en la Sala d’actes de l’ICAV, on es va desenvolupar. La segona jornada ha tingut lloc aquest dijous, 16 de setembre, per part del ponent Tomás Luis Martín, magistrat titular del Jutjat d’Instrucció Número Tres de Las Palmas de Gran Canaria des de juliol de 2003 i del projecte pilot del jutjat de Violència contra la Infància (Acord del C.G.P.J. de data 11 de febrer de 2021). Durant aquesta última jornada s’han abordat les principals reformes jurídiques de la Llei orgànica 8/2021 de Protecció a la Infància i Adolescència enfront de la Violència.