El CVCA assisteix a l’acte de presentació de la ‘Guia de les Unitats de Valoració Forense Integral de la CV’

La ‘Guia d’actuació de les unitats de valoració forense integral de la Comunitat Valenciana’ va ser presentada en el matí d’ahir en un acte celebrat a la Ciutat de la Justícia de València. Es tracta de nou instrument, que ha sigut presentat per la Conselleria de Justícia per a intentar combatre millor la violència de gènere i ajudar a previndre-la. En representació del Consell Valencià de Col·legis d’Advocats va ser present en la trobada la presidenta, Ángela Coquillat, al costat d’altres operadors jurídics de la Comunitat.

El nou manual conté el protocol de sol·licitud d’informes que els jutges i jutgesses poden sol·licitar per a valorar a dones i fills i filles en situació de risc per violència de gènere i als seus potencials agressors. La Guia ha sigut elaborada per Purificació Beltrán, María Carmen Doménech, Mar Pastor, María Francisca Savall i Julia Ródenas (mèdica forense, psicòloga i treballadores socials, respectivament) i en la mateixa es defineixen les funcions específiques, la metodologia i el protocol d’actuació de cadascuna de les tres professionals que integren les unitats (forense, psicòloga i treballadora social) per a realitzar un bon informe i diagnòstic del context de violència de manera integral. En aquest sentit, unifica criteris, detalls del procediment extern i intern de comunicació amb els òrgans judicials.

A més de l’atenció a les dones, el document detalla com realitzar les exploracions i avaluacions als menors i aclareix aspectes fonamentals per a avaluar les valoracions de risc de reincidència del presumpte agressor. Durant la seua intervenció en l’acte, la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, va instar el col·lectiu d’operadors jurídics (jutges, jutgesses, fiscals, fiscalas, advocats i advocades) a sol·licitar més informes urgents de valoració forense integral per a protegir millor les víctimes de violència de gènere.

La Guia d’actuació de les unitats de valoració forense encara no ha sigut difosa de manera oficial. Una vegada que siga publicada en el DOGV, s’informarà de l’enllaç per a accedir a aquesta.