El CVCA proposa als Advocats del Torn de Violència de Gènere en el reconeixement del Dia Internacional per a l’Eradicació de la Violència sobre les Dones

El President, Juan José Tortajada, en nom del Consell Valencià de Col·legis d’Advocats ha proposat al col·lectiu dels Advocats del Torn de Violència de Gènere com mereixedors del reconeixement que atorga la Delegació del Govern de la Comunitat Valenciana en la commemoració del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona. Segons la Delegació del Govern de la CV, es tracta d’un acte que va en la línia de la crida de l’Assemblea General de les Nacions Unides per a organitzar accions dirigides a sensibilitzar a l’opinió pública respecte al problema de la violència contra la dona.

Raons del CVCA per a la presentació d’esta candidatura

  • La formació específica especialitzada en violència domèstica i de sobrada experiència professional per a realitzar la millor assistència possible, a més d’una evident vocació.
  • Seguiment de la defensa absolut, evitant la víctima haver de tornar a explicar la seua situació en cada assumpte que se li plantege.

El torn d’ofici d’assistència a les víctimes de violència de gènere, en el que presten els seus servicis els professionals, existix en els huit col·legis d’Advocats de la Comunitat Valenciana (Castelló, València, Alzira, Sueca, Alcoi, Alacant, Elx i Orihuela) . Van començar a prestar els seus servicis l’any 2004, abans inclús de l’entrada en vigor de la LO 1/2004, en les tres capitals de província i, a partir d’ací, es va expandir a la resta de col·legis. És un servici que es presta per més de 1250 advocats a la Comunitat Valenciana.

Vista la necessària proximitat entre la víctima i el seu lletrat, no sols les huit poblacions abans citades disposen de lletrat especialistes per a prestar assistència a víctima de violència de gènere, que estan de guàrdia les 24 hores del dia els 365 dies de l’any, sinó que això també ocorre en un total d’onze demarcacions addicionals, a saber: Torrevieja, Mislata, Llíria, Paterna, Quart de Poblet, Gandia, Benidorm, Dénia, Castelló, Nules i Vila-real (l’any que ve començarà també a Segorbe) .

En 2016, es van atendre en guàrdia a més de 8.000 víctimes (559 en el Col·legi de Castelló, 375 en el d’Elx, 5546 en el de València, 70 en el d’Alcoi, 490 en el d’Orihuela i 1020 en el d’Alacant) . A partir de la dita assistència en guàrdia, com s’ha dit anteriorment, es continua amb la defensa del mateix lletrat per a quants procediments judicials deriven de la mateixa. En data de hui, ja s’ha superat la xifra de 2016.

Tal com resa la candidatura presentada pel CVCA, des del Consell es defén que “el compromís diari d’estos lletrats, la seua disponibilitat tots els dies de l’any i en totes les hores, el nombre de víctimes assistides, la seua proximitat a les mateixes, així com el seguiment fins el final que fan dels seus assumptes, entenem que els fan sobrats mereixedors del reconeixement sol·licitat”.