Juristes Valencians assegura que estem davant “l’última oportunitat real d’aconseguir una reivindicació justa” en referència al Dret civil valencià

  • L’AJV comunica la convocatòria d’una concentració per al pròxim 14 de gener

La Associació de Juristes Valencians va celebrar en el dia d’ahir una trobada amb els mitjans de comunicació amb motiu de la imminent votació en el Congrés dels Diputats de l’esmena en favor del Dret Civil Valencià. Després de la presentació de la proposició de reforma constitucional de l’article 49, per iniciativa del PP i PSOE, en la Cambra Baixa, els grups parlamentaris aprovaran o negaran l’esmena que preveu recuperar el Dret Civil Valencià.

Des del Consell Valencià de l’Advocacia sempre s’ha mostrat un total suport a aquesta reivindicació històrica, la lluita per la recuperació del Dret civil valencià. Durant la roda de premsa el president de Juristes Valencians, José Ramón Chirivella, va assenyalar que aquesta votació és “l’última oportunitat real” per a aconseguir una “reivindicació justa, democràtica i amb enorme consens social”. Per això, Chirivella va insistir en la necessitat de “fer un últim esforç perquè tots els grups parlamentaris donen suport a aquesta esmena i que, per fi, es puga recuperar el dret civil propi, com el que tenen altres sis autonomies”.

El president de la AJV va estar acompanyat en la roda de premsa per l’expresident del Tribunal Constitucional, Pascual Sala, qui va explicar, en relació a aquesta esmena, que “recuperar la competència legislativa civil de les comunitats autònomes s’estendrà a la recuperació i actualització del seu dret privat històric, d’acord amb els valors i els principis constitucionals”. Segons Sala, “no es tracta de separatisme” ni de “independentisme” o “particularitat”, sinó “d’allò més afí precisament que és el dret privat, contractual i familiar en la vida dels ciutadans”.

Així mateix, també va estar present, l’ex conseller d’Hisenda, Vicent Soler, qui va incidir en què l’única de les set comunitats que no va recuperar el seu dret foral en el franquisme va ser la valenciana, a diferència de Galícia, País Basc, Navarra i la resta de territoris que formaven la Corona d’Aragó. “Ara estem davant una anomalia constitucional, ja que la Carta Magna reconeix els drets vinculats als furs i s’equivoca en completar la quantitat de CCAA”, deixant fora a la Comunitat.

D’aquesta manera, el CVCA se suma a tots els col·lectius socials, polítics i culturals que donen suport a aquesta iniciativa, entre els quals es troben 541 municipis, Les Corts Valencianes i nombroses institucions i associacions de la Comunitat.