La Fiscalia s’adhereix al recurs del CVCA i el CVCP contra el Decret del Consell que exclou a l’Advocacia mutualista de les ajudes a autònoms per la COVID-19

El Consell Valencià de Col·legis d’Advocats juntament amb el Consell Valencià de Col·legis de Procuradors, va presentar el passat 21 d’abril una demanda contra el Decret del Consell d’ajudes als autònoms durant l’estat d’alarma, per no incloure als advocats i advocades mutualistes. La demanda es va presentar després que el CVCA sol·licitara a la Generalitat -després de la publicació del Decret el dia 4 d’abril- la seua rectificació. Una demanda a la qual ara s’adhereix la Fiscalia per considerar l’exclusió dels mutualistes “una vulneració del dret fonamental a la igualtat i no discriminació establida en l’article 14 de la Constitució Espanyola”, segons resa en el seu escrit.
El requeriment plantejat per part del CVCA ha provocat des de la publicació del Decret una successió de comunicacions amb representants de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball que, finalment, van donar com a resultat una resposta negativa per part del Consell davant la petició de l’Advocacia Valenciana, després de la qual cosa, la institució es va veure obligada a interposar l’esmentat recurs.
La resposta de la Fiscalia, favorable a la petició de l’advocacia, suposa un pas més perquè els advocats i advocades, així com el procuradoratge, siguen inclosos en la normativa, en la defensa de la qual treballa el Consell Valencià de Col·legis d’Advocats des de l’inici de la pandèmia. No obstant això, i malgrat l’adhesió ara de la Fiscalia, el CVCA no ha rebut fins al moment notícia que la normativa es vaja a modificar.
Segons el parer del CVCA les ajudes aprovades pel Consell atempten contra el principi constitucional d’igualtat -fonamente que coincideix amb la Fiscalia- atés que no van a càrrec de la Seguretat Social sinó del pressupost de la Generalitat, que es nodreix amb els impostos de tota la ciutadania i, no obstant això, només van destinades als autònoms que cotitzen a la Seguretat Social, impedint l’accés als qui, conforme està establit legalment, cotitzen en les mutualitats professionals de previsió social alternatives a la Seguretat Social.
El CVCA va acordar inicialment no sol·licitar la suspensió del Decret per a garantir el seu immediat accés als sol·licitants sense perjudici que, si tot ix segons el que es preveu en dret, la Conselleria haja de compensar en el futur als autònoms mutualistes als quals ara discrimina.