L’Advocacia Valenciana ix al carrer per a exigir una solució immediata a l’estat de la justícia del país

Els Col·legis Professionals de l’Advocacia de la Comunitat Valenciana s’han unit a les concentracions simultànies convocades per al passat 28 de juny, en les quals s’han reclamat mesures urgents per a resoldre el col·lapse que viu la Justícia a causa de les contínues vagues que ve patint des d’inicis de l’any 2023.

Per això, l’advocacia valenciana exigeix la decidida implicació de totes les administracions i operadors jurídics en la cerca d’una solució a la paralització de la justícia. A tots ells, se’ls exigeix la urgent i immediata reactivació del servei públic, pel bé del país i del conjunt de la ciutadania.

Des de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats d’Alcoi, han reivindicat que “la justícia paralitzada no és justícia”. El seu degà, Ricardo de l’Encarnació, ha declarat que “l’actual situació del servei públic de justícia és insostenible. Les successives convocatòries de vagues de diferents col·lectius de la justícia se sumen a un dèficit històric i estructural que el servei públic arrossega des de fa dècades”.

L’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia d’Alacant (ICALI), amb el seu degà, Fernando Candela Martínez, al capdavant de la concentració, han reivindicat que aquesta concentració “no es dirigeix només contra la situació conjuntural que viuen jutjats i tribunals, sinó que va molt més allà per a reclamar una reforma decidida i en profunditat d’aquest servei públic essencial”.

A més, el Degà de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats d’Alzira, Agustín Ferrer, i la seua Junta de govern s’han concentrat en el Deganat de les Oficines del Col·legi on Ferrer ha llegit davant els assistents i la premsa un manifest on exposava la preocupació dels lletrats per quatre mesos consecutius de paralització de jutjats i tribunals que tenen col·lapsat el servei públic de justícia del nostre país. «No podem esperar un any al fet que comence a celebrar-se un judici, no dic ja la sentència, són terminis que no són raonables», ha declarat.

Així mateix, l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Castelló ha denunciat en el manifest llegit pel seu degà, Manolo Mata, que “el nostre país s’acosta perillosament a una situació en la qual la justícia no estiga garantida per a una àmplia majoria de la població que necessita acudir als jutjats a reclamar els seus drets quan ha existit una vulneració d’aquests”, a més de que “els nostres governants es mostren incapaços de resoldre una situació calamitosa en el servei públic de justícia”.

Per part seua, els advocats i advocades de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats d’Elx (ICAE) han recordat que “l’actual deterioració del funcionament i imatge institucional de la Justícia ens afecta a tots. Amb milers de procediments paralitzats i uns temps de resposta inassumibles, la Justícia pateix una greu crisi *reputacional i greus ineficiències”.

I també des d’Alacant, l’Il·lustre Col·legi d’Advocats d’Oriola ha incidit durant la seua concentració en “la denúncia de la deterioració actual del sistema públic de Justícia. i la seua necessària reactivació immediata”. Així mateix, l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Sueca també ha advocat per “la reactivació immediata i plena del servei públic de justícia, així com pel dret de l’advocacia i ciutadania a una justícia àgil, eficaç, independent”.

L’Il·lustre Col·legi d’Advocats de València (ICAV), a les portes de la Ciutat de la Justícia, el degà del col·legi, José Soriano, ha denunciat que la situació actual en la justícia “és d’autèntic col·lapse, dramàtica i caòtica. Una situació que no es dona de tal manera en qualsevol altre servei públic”, davant el que exigeix “dignitat i respecte per a la professió”.

Tots els lletrats i lletrades que conformen l’advocacia valenciana han sumat les seues forces per a visibilitzar el malestar que pateix la professió per la situació de l’administració de Justícia, agreujat després de diversos mesos de vaga. Per això, s’exigeix una solució que els permeta normalitzar la seua activitat professional per a aconseguir donar resposta al dret de la ciutadania a obtindre dels poders públics una tutela judicial efectiva.