L’avantprojecte de Llei de Mesures d’Eficiència Processal del Servei Públic de Justícia, una àmplia oportunitat de treball per als operadors jurídics

  • Experts en el desenvolupament dels mètodes adequats de resolució de controvèrsies analitzen els canvis que introduirà la nova norma en el sistema de Justícia.
  • La magistrada i assessora del Gabinet del Secretari d’Estat del Ministeri de Justícia, Ana Carrascosa, avança que l’avantprojecte podria publicar-se el mes vinent de gener.
L’aprovació de l’avantprojecte de Llei de Mesures d’Eficiència Processal del Servei Públic de Justícia suposa un ampli ventall d’oportunitats de treball per als operadors jurídics i es configura com una millora del sistema de justícia que ofereix a la ciutadania diferents opcions per a poder resoldre les seues controvèrsies. Aquestes han sigut les principals conclusions de la primera activitat de la Setmana de la Mediació a la Comunitat Valenciana, organitzada per la Conselleria de Justícia, la Universitat d’Alacant (UA), l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia d’Alacant (ICALI), entre altres institucions.
El director general de Reformes Democràtiques de la Conselleria de Justícia, José García Añón, i el degà del ICALI, Fernando Candela Martínez, ha sigut els encarregats d’inaugurar aquesta IV edició de les jornades que es desenvolupa en tota la Comunitat Valenciana, acompanyats per la professora titular de la UA i directora del Conveni UA- Conselleria de Justícia, Verónica López Yagües, i el responsable de mediació i diputat de Junta de Govern del ICALI, Miguel Ángel Martínez Martínez.
A continuació, ha tingut lloc la taula redona Una aproximació interdisciplinària a la Llei de Mesures d’Eficiència Processal del Servei Públic de Justícia, integrada pel president de l’Audiència Provincial d’Alacant, Juan Carlos Cerón Hernández; la magistrada i assessora del Gabinet del Secretari d’Estat del Ministeri de Justícia, Ana María Carrascosa Miguel; l’advocat i mediador i membre de la Subcomissió de Mètodes de Resolució de Conflictes de l’Advocacia Espanyola, Arturo Almansa i l’advocada i mediadora i també membre d’aquesta Subcomissió, Beatriz de Pablo Murillo. Finalment, les conclusions han estat a càrrec de l’advocada i mediadora, María Dolores Hernández Gutiérrez.
Els experts han coincidit en la millora que suposarà per al sistema de Justícia l’aprovació d’aquesta norma, que es preveu, segons va avançar la magistrada Ana Carrascosa, per a el mes vinent de gener.
«Tenim molta faena per davant, hem de preparar l’escenari d’aquest nou sistema de Justícia. Si la ciutadania ens diu que la Justícia tarda, que no és pròxima, que una sentència no resol el conflicte, ens demanen que resolguem les seues controvèrsies a través d’altres mètodes», ha afirmat Carrascosa.
L’avantprojecte introdueix dues fórmules per a fomentar l’ús d’aquests mètodes adequats de resolució de controvèrsies -que agrupa la mediació, l’arbitratge, la negociació, entre altres-. D’una banda, intenta posar fi a l’abús del procediment afavorint un sistema més sostenible, i per un altre, inclou un sistema de sancions, de manera que els qui refusen a fer ús d’aquests mètodes com a fase prèvia a la judicialización del conflicte poden fins i tot haver de pagar costes fins i tot havent aconseguit una sentència favorable.
El paper de l’advocacia
Tant Almansa com de Pablo han subratllat el paper de l’advocacia i dels qui exerceixen la seua professió com a operadors jurídics en el desenvolupament d’aquest avantprojecte de Llei. «Hem d’aprofundir en el diagnòstic del conflicte i com a advocats i advocades el nostre treball és oferir la millor solució als nostres clients. Per a l’advocacia és una oportunitat d’especialitzar-se», ha recordat Almansa.